Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

tek Svet24.si

Pod drobnogledom: izbrati tek ali hojo?

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Tanja Žagar2_osebni arhiv Njena.si

Tanja Žagar: Toliko kot pečem od rojstva sinka, ...

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Svet

Zakaj gre Mayjeva na volitve? Ker ima skoraj 50-odstotno podporo

Deli na:
Zakaj gre Mayjeva na volitve? Ker ima skoraj 50-odstotno podporo

Foto: Profimedia - Theresa May

Britanski konservativci uživajo med volivci najvišjo podporo v zadnjih devetih letih, je pokazala prva anketa po odločitvi za predčasne volitev na Otoku.

Glede na danes objavljeno anketo inštituta YouGov vladajoče torijce podpira 48 odstotkov Britancev, opozicijske laburiste pa 24 odstotkov, piše britanski dnevnik The Times.

Britanski konservativci so tako visoko podporo nazadnje imeli maja 2008, ko je vlado v Londonu vodil Gordon Brown.

Liberalni demokrati imajo v najnovejši anketi 12-odstotno podporo, evroskeptični Ukip pa sedemodstotno, kar je najnižja podpora tej stranki po januarju 2013.

V prejšnji anketi inštituta YouGov, opravljeni 12. in 13. aprila, je konservativce premierke Therese May podprlo 44 odstotkov vprašanih, laburiste pa 23 odstotkov. Liberalne demokrate je tudi takrat podpiralo 12 odstotkov Britancev, medtem ko bi Ukip dobil več, deset odstotkov glasov.

Visoko podporo v najnovejši anketi YouGova uživa tudi Mayeva. Da bi morala ostati premierka, je ocenilo 54 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov bi jih na premierskem stolčku raje videlo vodjo laburistov Jeremyja Corbyna.

Britanci bodo na volišča odšli 8. junija. Predčasne splošne volitve je v torek presenetljivo prelagala Mayeva, v sredo pa je njihov razpis potrdil tudi britanski parlament.

Premierka izpostavlja, da bodo predčasne volitve državi pomagale uspešno izpeljati pogajanja o brexitu in omogočile trajnejšo gotovost. Meni tudi, da se bodo tako izognili sovpadanju zaključka pogajanj z EU z začetkom volilne kampanje.