Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Žadasti zajec na Luni že opravil prvo vožnjo po Lunini površini

Deli na:
Žadasti zajec na Luni že opravil prvo vožnjo po Lunini površini

Foto: Reuters

Kitajsko lunarno vozilo Yutu (Žadasti zajec) je po sobotnem uspešnem pristanku na Luni že opravilo prvo vožnjo. Vozilo je vožnjo začelo nekaj ur potem, ko je vesoljski modul Chang'e 3 izvedel prvi mehki pristanke na Luni po 37 letih.

Kitajska državna televizija CCTV je danes predvajala video posnetek Žadastega zajca, kako pelje po Lunini površini. Posnetek je sicer posnel modul. Tudi lunarno vozilo naj bi še danes naredilo prve posnetke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Misija na Luno je simbol za kitajsko naraščajočo veljavo v svetu in za njen tehnološki napredek. "Velik skok za Kitajsko," so se glasile naslovnice današnjih izdaj kitajskih časopisov, ki so se nanašale na slavne besedah ameriškega astronavta Neila Armstronga, prvega človeka na Luni.

Zaradi lunarne misije "ponovno žarijo kitajske sanje," so zapisali pri agenciji Xinhua. "Chang'e 3 je uspešno izvedel mehki pristanek na Luni. S tem je Kitajska postala tretja država, ki ji je to uspelo," so zapisali pri kitajski akademiji znanosti.



Gre za prvi mehki pristanek po 37 letih, ki ga je takrat izvedla nekdanja Sovjetska zveza. Kitajsko plovilo je sicer pristalo na 400 kilometrov široki planoti Sinus Iridum oz. Zaliv mavric.

Ena od ključnih ambicij kitajskega vesoljskega programa je po mnenju poznavalcev morebitno izkoriščanje Luninih virov v prihodnosti, saj naj bi se na tem Zemljinem satelitu nahajale bogate zaloge urana, titana in drugih mineralov, poleg tega pa naj bi obstajala možnost pridobivanja sončne energije.

Kitajska v zadnjih letih pospešeno razvija svojo vesoljsko industrijo. Junija so trije kitajski astronavti preživeli 15 dni v vesolju, pri čemer so izvedli poskus združitve vesoljskih plovil in eksperimente v vesoljskem laboratoriju, ki predstavlja prvo fazo bodoče kitajske vesoljske postaje. Kitajska je leta 2003 postala za Rusijo in ZDA tretja država, ki je v vesolje poslala človeka.