Revija Reporter
Svet

Začenja se nova doba za Turčijo z vsemogočnim Erdoganom

STA

9. jul. 2018 5:55

Deli na:

Odločitev je podprl tudi predsednik države Recep Tayyip Erdogan.

Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo danes prisegel za nov predsedniški mandat in zvečer predstavil svojo novo vlado, ki bo sestavljena iz 16 ministrstev. Prisege naj bi se po napovedih udeležilo okoli 40 voditeljev tujih držav.

V Turčiji bodo v skladu z ustavnimi spremembami, potrjenimi na lanskem referendumu, parlamentarni sistem spremenili v predsedniškega. Erdogan bo po novem tako predsednik države kot vlade, položaj premierja pa je odpravljen. Imenoval in odstavljal bo podpredsednike, ministre, sodnike in visoke državne uradnike. Pri tem parlament ne bo imel vloge.

Prisege 64-letnega voditelja, ki Turčijo kot premier ali predsednik vodi že od leta 2003, se bodo med drugim udeležili predsednik Venezuele Nicolas Maduro, ruski premier Dimitrij Medvedjev in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Erdogan bo danes predvidoma do večera predstavil tudi svojo vlado, ki jo je s 26 članov zmanjšal na 16. Prvo zasedanje bo v petek.

Poslavljajoči se turški premier Binali Yildirim je prejšnji teden ocenil, da bi se lahko s prisego Erdogana predčasno končale tudi skoraj dve leti trajajoče izredne razmere, ki bi sicer morale ostati v veljavi do 19. julija. Erdogan je namreč že pred zaprisego napovedal, da ne bo podaljšal izrednih razmer.

Pred dvema tednoma je Erdogan zmagal na predčasnih predsedniških volitvah, medtem ko njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) ni osvojila večine v parlamentu, ki po novem namesto 550 šteje 600 članov. Vendar ima s skrajno desno Stranko nacionalističnega gibanja (MHP), s katero je v koaliciji nastopila na volitvah, udobno večino 344 poslancev.