mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Začenja se nova doba v odnosih med EU in Veliko Britanijo

Deli na:
Začenja se nova doba v odnosih med EU in Veliko Britanijo

Foto: Profimedia

Potem ko sta Evropski parlament in Svet EU ta teden dokončno potrdila sporazum o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom po brexitu, je ta danes začel veljati. Začasno je sicer veljal že od 1. januarja, ko se je izteklo t. i. prehodno obdobje, a brez potrebne ratifikacije na evropski strani.

Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, ki sta ga strani sklenili konec decembra lani, obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

Osrednji del dogovora je prostotrgovinski sporazum, ki ne obsega samo trgovine z blagom in storitvami, ampak tudi druga področja, ki so v interesu EU. To so investicije, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov ter usklajevanje na področju socialne varnosti.

Evropski poslanci so sporazum potrdili v torek, skupaj z resolucijo, v kateri obsojajo nedavna enostranska dejanja Združenega kraljestva, ki so v nasprotju s sporazumom o izstopu Otoka iz EU, ki je začel veljati februarja lani. Britansko vlado so pozvali, naj v dobri veri in v celoti izvaja določila sporazumov, ki jih je podpisala, vključno s severnoirskim protokolom.


Obenem so obžalovali, da London ni želel sporazuma razširiti še na zunanjo, varnostno in razvojno politiko ter da ne želi več sodelovati v programu študentskih izmenjav Erasmus+. V resoluciji so tudi obsodili diskriminatorno obravnavo državljanov petih držav, med njimi Slovenije, pri delovnih vizumih za Otok.

Ne glede na vse pomisleke in oceno večine, da je bil brexit zgodovinska napaka, je velika večina poslancev sporazum podprla, saj ta omejuje negativne posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Dva dni kasneje, v četrtek, so sporazum potrdile še države članice in s tem je bila ratifikacija sporazuma končana tudi na evropski strani. Poleg sporazuma o trgovini in sodelovanju je bil potrjen tudi sporazum o varnosti informacij, ki je prav tako začel veljati danes.

Združeno kraljestvo je v skladu z odločitvijo, sprejeto na referendumu leta 2016, EU uradno zapustilo 31. januarja lani - po 47 letih članstva ter kot prva in edina članica doslej. Brexitu je sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem sta strani - ob številnih težavah in tik pred zdajci, na božični večer - dosegli sporazum, ki v veliki meri določa prihodnost odnosov in sodelovanja med njima. Britanska stran ga je ratificirala že 30. decembra lani.