Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Začele so veljati gospodarske sankcije EU proti Rusiji

Deli na:
Začele so veljati gospodarske sankcije EU proti Rusiji

Foto: Reuters

Danes so začele veljati gospodarske sankcije, ki jih je Evropska unija uvedla proti Rusiji zaradi ravnanja v ukrajinski krizi. Mednarodni preiskovalci naj bi medtem znova skušali priti do prizorišča strmoglavljenja malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine, potem ko jim je to po tednu dni prvič uspelo v četrtek.

Sveženj gospodarskih sankcij proti Rusiji je EU uvedla zaradi "njenih dejanj destabilizacije razmer na vzhodu Ukrajine".

Sankcije obsegajo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte. Plinski sektor je izvzet.

Gre za prve gospodarske sankcije EU proti Rusiji, ki naj bi ruskemu gospodarstvu in gospodarstvu članic EU povzročilo za več deset milijard škode v letošnjem in prihodnjem letu.

Mednarodni preiskovalci naj bi medtem ponovno skušali priti do prizorišča strmoglavljenja malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine.

Na obsežno območje, kjer je letalo z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo 17. julija, je v četrtek prispela manjša izvidniška ekipa nizozemskih in avstralskih strokovnjakov, ki so jih spremljali pripadniki misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Vodja nizozemske misije Pieter-Jaap Aalbersberg je nato novinarjem v Kijevu dejal, da so razmere okoli prizorišča strmoglavljenja še vedno zelo nestabilne in da niso prepričani, ali bo lahko celotna skupina strokovnjakov kmalu prišla do kraja strmoglavljenja.

Bodo pa preiskovalci skušali do kraja nesreče, kjer naj bi bili posmrtni ostanki še okoli 80 ljudi, priti danes. Če jim bo to uspelo, bodo izvedli omejene preiskave na več lokacijah.