Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za dokončanje zaščite za reaktor v Černobilu potrebnih še 615 milijonov evrov

Deli na:
Za dokončanje zaščite za reaktor v Černobilu potrebnih še 615 milijonov evrov

Foto: Reuters

V Londonu bo danes potekala donatorska konferenca, na kateri bodo zbirali sredstva za dokončanje zaščitne zgradbe v Černobilu, kjer je 26. aprila 1986 razneslo jedrski reaktor, kar je vodilo v najhujšo katastrofo v zgodovini jedrske energije. Inženirski projekt, nujen za zaščito okolja pred sevanjem, se sooča s 615 milijoni evrov primanjkljaja.

V Ukrajini so v nedeljo obeležili 29. obletnico jedrske katastrofe, v kateri je umrlo 31 neposredno izpostavljenih delavcev in gasilcev, po ocenah Greenpeacea pa nato zaradi raka še 100.000 ljudi.

Zaščitni sarkofag, ki so ga na uničeni reaktor postavili leta 1986, ni bil mišljen kot trajna rešitev. Na njem so že pojavile razpoke, zato je potrebna nova zaščita. Novi jekleni zaščitni obok, ki ga gradijo na samem kraju, na sarkofag pa ga bodo namestili naknadno, bo imel življenjsko dobo najmanj 100 let in bo znova vzpostavil varno okolje.

Stometrski in 20.000-tonski zaščitni obok bi moral biti po prvotnih načrtih končan že letos, a so rok za dokončanje preložili na november 2017. Stroški gradnje, ki jo financirajo iz mednarodnih donacij, upravlja pa jih Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), so iz prvotnih 800 milijonov evrov narasli na danes več kot 2,2 milijardi evrov.

Vrzel v financiranju nove zaščitne zgradbe po navedbah Bruslja znaša 615 milijonov evrov, na konferenci, ki jo v Londonu organizira Nemčija, pa bodo države danes pozvali, naj jo vendarle premostijo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v ponedeljek med obiskom v Ukrajini napovedal dodatnih 70 milijonov evropskih evrov sredstev za ponovno popolno vzpostavitev varnega okolja v Černobilu. S temi sredstvi znaša prispevek EU že približno 360 milijonov evrov, ki so bili zagotovljeni za izvedbo številnih projektov, vključno z gradnjo zaščitne zgradbe, so v torek sporočili v Bruslju.

Poleg prispevka Evropske komisije so članice EU doslej zagotovile približno 420 milijonov evrov, v Bruslju pa pričakujejo, da bodo na današnji konferenci svojo podporo dodatno okrepile.