državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za britanske obveščevalne agencije so matere srednjih let idealne agentke

Deli na:
Za britanske obveščevalne agencije so matere srednjih let idealne agentke

Foto: Reuters

Britanske obveščevalne agencije naj novačijo matere srednjih let, da bi tako dopolnile svoje vrste, je obveščevalcem v ta teden objavljenem poročilu svetoval pristojni odbor britanskega parlamenta. Ženske in matere srednjih let naj bi imele neprecenljive življenjske izkušnje in predstavljajo neizkoriščen vir za novačenje, so prepričani.

Poročilo agencijama MI5 in MI6 ter tudi agenciji za nazor komunikacij GCHQ parlamentarni odbor svetuje, naj med drugim uporabijo spletni forum Mumsnet in druge tovrstne kanale za zvišanje števila žensk v svojih vrstah. Ženske namreč trenutno predstavljajo 37 odstotkov osebja teh agencij in zasedajo le manj pomembna delovna mesta.

Parlamentarni odbor za obveščevalne dejavnosti in varnost je opozoril, da kljub izboljšavam obstajajo "kulturne in vedenjske" težave v britanskih obveščevalnih službah, zaradi katerih ženske težje napredujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V poročilu agencijam odbor priporoča več kariernih nasvetov ženskam, da bi te tako lahko bolje izkoristile svoj potencial, prav tako pa naj agencije ženske spodbujajo, da si na delovnih mestih zgradijo neformalno podporno mrežo.

Poslanka Hazel Blears je zatrdila, da s temi priporočili želijo izboljšati učinkovitosti obveščevalnih agencij. Če vsi obveščevalni strokovnjaki izvirajo iz istega okolja, imajo enako ozadje ter lastnosti, bodo imeli po besedah Blearsove iste pomanjkljivosti in predsodke ter način reševanja nalog in delovanja. Večja raznolikost v obveščevalnih vrstah omogoča boljše analize in odzive na raznolike potencialne varnostne grožnje, dodaja Blearsova.