ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Svet

Z obnovo Hitlerjeve rojstne hiše nameravajo zbrisati povezavo z nacizmom

Deli na:
Z obnovo Hitlerjeve rojstne hiše nameravajo zbrisati povezavo z nacizmom

Rojstna hiša Adolfa Hitlerja. - Foto: Wikipedia

Avstrijsko hišo v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji, kjer se je rodil nemški nacistični diktator Adolf Hitler, bodo prenovili. V okviru prenove bodo skušali prenoviti podobo, ki spominja na nacistične čase, da bi s tem kraj postal manj priljubljen med skrajneži, so sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva.

Stavba v središču Braunaua je v zadnjih 70 letih postala romarsko središče za neonaciste. Notranje ministrstvo je zato odredilo prenovo, da bi s tem spremenili njeno podobo, ki spominja na čase med drugo svetovno vojno.

Po končani prenovi predvidoma leta 2023 bo stavba delovala kot policijska postaja. "Policija je branik temeljnih pravic in svoboščin," je danes dejal notranji minister Karl Nehammer.

Načrt za prenovo so poverili avstrijski arhitekturni ekipi Marte.Marte, ki se je odločila, da bo postopoma odstranila detajle, ki so jih stavbi dodali v času nacizma. Takrat je spodnji del stavbe postal podoben trdnjavi, spremenili so tudi podobo strehe in oken. V okviru prenove bodo tudi odstranili spomenik pred stavbo, ki zavrača fašizem, ter ga najverjetneje prestavili v muzej.

Hitler (1889-1945) je v trinadstropni hiši v središču mesta, ki leži na meji z Nemčijo, preživel prve mesece svojega življenja. Kasneje so jo kupili nacisti, po vojni pa vrnili zasebnemu lastniku, ki jo je koristil kot šolo in delavnico za invalide. Po letih se je nato lani zaključil dolgoletni pravni spor med avstrijsko državo in lastnico hiše, ki se je uprla razlastitvi.

Loading...