Revija Reporter
Svet

Wilders čestita Rutteju, a pravi: Naslednjič bomo številka ena

STA

16. mar. 2017 9:57 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nizozemski populistični voditelj skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders je po porazu na sredinih volitvah čestital zmagovalcu, sedanjemu premierju Marku Rutteju in mu ponudil roko sodelovanja.

Hkrati je poudaril, da je bila njegova stranka "eden od zmagovalcev" v sredo in da bodo "naslednjič zagotovo številka ena".

"Mi smo eni od zmagovalcev na teh volitvah, ampak seveda, raje bi bili zmagovalna stranka," je v Haagu pred novinarji dejal Wilders. "Povečali smo število sedežev. Ko tu stojim pred vami, sem vesel nad tem rezultatom," je dejal, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na prve še neuradne rezultate je največ glasov dobila Ruttejeva Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD). V novem sklicu parlamenta bo imela 33 poslanskih sedežev, vendar osem manj kot v prejšnjem, medtem ko se je Wildersova PVV okrepila za pet poslanskih sedežev na 20 in pristala na drugem mestu.

"Še vedno bi sodeloval v vladi s PVV, če bo to možno. Vendar če to ne bo možno (...) bomo podprli vlado, ko bo to potrebno in pri vprašanjih, ki so za nas pomembna," je še dejal Wilders po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pred volitvami je večina vseh večjih strank napovedovala, da ne bodo sodelovale z Wildersovo stranko, četudi bo zmagala in bi imel tako težko delo pri sestavljanju vlade.