oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WikilLeaks: Ameriška NSA vohunila tudi za japonsko vlado in podjetji

Deli na:
WikilLeaks: Ameriška NSA vohunila tudi za japonsko vlado in podjetji

Foto: Trevor Paglen

Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) je vrsto let vohunila za japonskimi politiki, bančniki in velikimi podjetji, je včeraj o najnovejših vohunskih aktivnostih ZDA za zavezniki zatrdil WikiLeaks.

Japonska je ena glavnih zaveznic ZDA v azijsko-tihomorski regiji in obe državi se redno posvetujeta o obrambnih, gospodarskih in trgovinskih zadevah. WikiLeaks je pred tem že poročal o vohunjenju Američanov za Francijo in Nemčijo, kar je ohladilo odnose med sicer tesnimi partnerji.

"Poročila kažejo na globino ameriškega vohunjenja za japonsko vlado, saj namigujejo, da so informacije zbirali in procesirali iz več japonskih ministrstev in uradov," so zapisali pri WikiLeaksu in dodali, da je šlo za informacije o japonskih namerah pri trgovinskih vprašanjih, jedrski politiki in o japonsko-ameriških odnosih.

Abe sicer očitno ni bil neposredna tarča prisluškovanja, vohunili pa naj bi za trgovinskim ministrom Yoichijem Miyazawavo ter guvernerjem japonske centralne banke Haruhikojem Kurodo in koncernom Mitsubishi oz. njegovo plinsko podružnico, trdi WikiLeaks. Japonska vlada se na razkritja še ni odzvala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vohunjenje sega že v čas Abejevega prvega mandata, ki se je začel leta 2006. Poznavalci ocenjujejo, da če se očitki izkažejo za resnične, bo Japonska od ZDA zahtevala pojasnila, a kaj večjih posledic za japonsko-ameriške odnose naj ne bi bilo, še piše AFP.