Revija Reporter
Svet

WHO poziva evropske države k strožjim ukrepom proti novemu koronavirusu

STA

17. mar. 2020 15:30 Osveženo: 15:35 / 17. 3. 2020

Deli na:

Bolnik s Covid-19 v na Univerzitetni kliniki v Strasbourgu.

Profimedia

Evropska podružnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes pozvala države v Evropi, naj bodo bolj drzne pri svojih ukrepih za zajezitev novega koronavirusu. Regionalni direktor Hans Kluge je danes na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bi morale države sodelovati in se učiti ena od druge za boljše obvladovanje razmer.

"Evropa je v središču prve pandemije novega koronavirusa in vsaka država, brez izjem, mora sprejeti drzne ukrepe, da ustavi ali upočasni širjenje virusa," je dejal Kluge.

"Glede na izkušnje Kitajske in drugih je jasno, da je lahko pogosto testiranje in pregledovanje stikov v kombinaciji s socialno izolacijo učinkovito pri preprečevanju širjenja okužb ter rešuje življenja, je dodal.

Opozoril je, da je trenutno veliko evropskih držav že v fazi, ko so se oblikovali prvi skupki okužb oz. je virus že prisoten v družbi. "Izbruh napreduje različno hitro v različnih državah glede na demografijo in druge dejavnike," je pojasnil.

Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili v 146 državah po svetu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo več kot 6500 ljudi. Tretjino vseh primerov okužb so doslej potrdili v Evropi, piše na Twitterju evropska podružnica WHO.