Revija Reporter
Svet

WHO bi prepovedala prodajo živih divjih živali na tržnicah s hrano

STA

13. apr. 2021 16:56 Osveženo: 17:00 / 13. 4. 2021

Deli na:

Vuhanska tržnica, kjer so vsak dan prodali na stotine živali, je danes zaprta. Zaprla jo je oblast, ki sicer dovoli trgovanje z divjimi živalmi.

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala k prepovedi prodaje živih divjih živali na tržnicah s hrano, da bi tako zajezili možnost pojava številnih novih bolezni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tradicionalne tržnice resda igrajo osrednjo vlogo pri zagotavljanju hrane in preživetja za velik del prebivalstva, a prepoved prodaje živih divjih živali bi lahko ščitila zdravje tako tamkajšnjih uslužbencev kor kupcev, so sporočili iz WHO.

Spomnili so, da so bili tudi eni prvih znanih primerov covida-19 povezani s tovrstno tržnico v Wuhanu na Kitajskem. Številni izmed prvih obolelih pa so bili bodisi lastniki stojnic, zaposleni na tržnici ali njeni redni obiskovalci.

WHO je glede tega v sodelovanju s Svetovno organizacijo za zdravje živali (OIE) in Programom združenih narodov za okolje (UNEP) sprejela določene smernice, ki so jih objavili danes. "Smernice pozivajo države, naj kot nujen ukrep ustavijo prodajo ujetih živih živali na tržnicah s hrano," je sporočila WHO.

Izpostavljajo, da so živali, zlasti divje, vir več kot 70 odstotkov vseh novih nalezljivih bolezni pri ljudeh, od katerih številne povzročajo novi virusi.
Največje tveganje za pojav novih bolezni predstavljajo divji sesalci, so poudarili.

Tržnice, na katerih divje živali med drugim tudi koljejo in jim odstranjujejo drobovje, predstavljajo posebno tveganje za prenos patogenov na uslužbence in kupce, še navajajo smernice. Te tudi pozivajo vlade, naj zaprejo dele tržnic, ki prodajajo žive divje živali, razen v primeru "ustreznih ocen tveganja".