državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Wall Street Journal Türku: »Spakiraj kovčke, nimaš možnosti!«

Deli na:
Wall Street Journal Türku: »Spakiraj kovčke, nimaš možnosti!«

Foto: Arhiv Reporterja

Najboljša izbira za reforme pri Združenih narodih je Vuk Jeremić. To je zapisal ameriški časnik Wall Street Journal (WSJ), ki omenja še Antonia Guterresa in Slovaka Miroslava Lajčaka, drugim kandidatom pa s tem, ko jih niti ne omenja, med vrsticami priporoča, naj spakirajo kovčke, ker nimajo možnosti.

WSJ omenja tri kandidate, ki bi lahko vodili Združene narode. To so Portugalec Antonio Guterres, Slovak Miroslav Lajčak in Srb Vuk Jeremić. Ti so v zadnjem krogu prejeli tudi največ glasov, a WSJ poudarja, da je Vuk Jeremić človek, ki bi kot nov generalni sekretar Organizacije združenih narodov (OZN) bil edini sposoben speljati potrebne reforme.

Favorit zahodnih držav naj bi bil Guterres, Rusom naj bi bil blizu Lajčak. A oba imata črne pike v svoji karieri. Portugalec je kot visok komisar ZN za begunce osumljen, da je zlorabil humanitarno krizo, medtem ko je Lajkeš nekdanji komunist, ki se je šolal v Moskvi. Govori se sicer, da bi moral biti nov sekretar ženska, a Irina Bokova in Susanna Malcorra nimata dovolj podpore.

»Tako ostane bivši šef srbske diplomacije Vuk Jeremić, ki je v neformalnem glasovanju osvojil tretje mesto, edini kandidat, ki ga v tej mešanici kandidatov lahko pohvalimo. Star je 41 let, šolan na Harvardu, mlad je, toda bil je vodja družbenega gibanja, ki je pomagalo rušiti Slobodana Miloševića. Delal je v vladi prozahodno usmerjenega Borisa Tadića, ki se je leta 2010 opravičil za pokol v Srebrenici,« piše WSJ.