Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučić grozi s predčasnimi volitvami in opoziciji sporoča, naj se "pripravi na resnico"

Deli na:
Vučić grozi s predčasnimi volitvami in opoziciji sporoča, naj se "pripravi na resnico"

Foto: Profimedia

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v luči protestov, ki se v Srbiji vrstijo že mesece, omenil možnost predčasnih parlamentarnih volitev. Kot je navedel za tabloid Srpski telegraf, se oblast v Srbiji dobi na volitvah, opozicijskim silam, zbranim okoli Zveze za Srbijo, pa je sporočil, naj se "pripravijo na resnico".

Vučićeva Srbska napredna stranka je na oblasti od leta 2012 in glede na javnomnenjske raziskave še naprej uživa jasno podporo večine prebivalstva. Tudi Vučić je položaj predsednika države leta 2017 v prvem krogu volitev zasedel s 55 odstotkih glasov volivcev, spominja avstrijska tiskovna agencija APA.

V Srbiji že od začetka decembra več tisoč ljudi vsak konec tedna v Beogradu in drugih mestih terja odstop predsednika, ki mu očitajo zlorabo oz. preseganje pooblastil, terjajo pa tudi medijsko svobodo, saj po njihovem mnenju predvsem javna radiotelevizija RTS širi vladno propagando, opoziciji pa preprečuje, da bi prišla do besede. Med protesti, ki jih usmerja opozicijsko združenje Zveza za Srbijo, je pred dvema tednoma prišlo tudi do nasilnega vdora v prostore RTS, zaradi katerega so aretirali več ljudi.



Vučić je očitno v zvezi s protesti v prispevku, ki ga je za Srpski telegraf spisal sam, navedel, da se v Srbiji oblast dobi na volitvah, tisti, ki hočejo to storiti na kak drug način, pa da naj to povedo, "ne pa da se skrivajo za otroki in za vsemi tistimi, ki so z ali brez razloga nezadovoljni". Opozicija se mora po mnenju Vučića izreči, ali želi volitve ali njegovo glavo. Pri tem pa je izrazil prepričanje, da opozicija volitev ne more dobiti, na spletu piše Srpski telegraf.

Vučić je v nedeljo zvečer ob 20. obletnici začetka bombardiranja zveze Nato spregovoril na slovesnosti v Nišu in danes zatrdil, da mu je prisluhnilo 22.000 ljudi. V opozicijskih vrstah medtem po poročanju APA navajajo, da so zaposlenim v javni upravi, pa tudi šolarjem ukazali, da morajo priti na slovesnost.