Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

alojz ihan pl3 Svet24.si

Alojz Ihan: Lahko se zgodi, da bo omikron ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Svet

Vreme v napoto

Deli na:

Zaradi slabega vremena na območju gore Mustagh Tower v Pakistanu, kjer je po nesreči s soplezalcem Pavletom Kozjekom noč preživel slovenski alpinist Dejan Miškovič, so kakršnekoli reševalne aktivnosti za zdaj praktično onemogočene, je danes za STA povedal alpinist Viki Grošelj.

Zaradi slabega vremena na območju gore Mustagh Tower v Pakistanu, kjer je po nesreči s soplezalcem Pavletom Kozjekom noč preživel slovenski alpinist Dejan Miškovič, so kakršnekoli reševalne aktivnosti za zdaj praktično onemogočene, je danes za STA povedal alpinist Viki Grošelj.

Kot je še pojasnil, se tako alpinista Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki sta iz Slovenije že prispela v mesto pod goro, ne moreta s helikopterjem odpeljati do baznega tabora, še manjše pa so možnosti za reševanje s helikopterjem nad baznim taborom.

Na vprašanje, ali so še vedno v stiku z Miškovičem, ki je opremljen s satelitskim telefonom, je Grošelj odgovoril nikalno, po njegovem mnenju se mu je izpraznila baterija telefona. Vendar je Grošelj po lastnih besedah vseeno "velik optimist" glede na to, da je alpinist za himalajske razmere relativno nizko, kjer ni tako mraz in je v zraku dovolj kisika.

Kot vzpodbudno dejstvo je Grošelj navedel tudi to, da je Miškovič kljub hudemu šoku po nesreči, v kateri je soplezalec zgrmel v globino, v torek uspel odplezati zahtevnih tisoč višinskih metrov navzdol. Miškovič sicer najverjetneje nima šotora, saj je v nesreči izgubil večino opreme. Je pa po Grošljevih besedah dobro oblečen, nahaja pa se tudi na relativno varnem prostoru in okoli njega naj bi bilo dovolj prostora, da lahko z gibanjem ohranja telesno toploto.

"Mislimo, da je v dokaj dobri psihofizični kondiciji; imamo tudi natančno lokacijo, kje se nahaja, saj so se sinoči s svetlobnimi signali uspeli videti z reševalno ekipo fantov s K-7. Zdaj čakamo samo še na izboljšanje vremena, rabimo pol ure, ure dobre vidljivosti in mislim, da bo stvar opravljena," je optimističen Grošelj.

Slabša novica je ta, da Miškovič ne more sam nadaljevati sestopa, saj je pod njim nevaren in povsem razbit ledenik, zato je odvisen od helikopterja ali reševalcev, ki bi se povzpeli do njega. Časovno okno za možnost helikopterskega reševanja naj bi se zaprlo okoli 16. ure po pakistanskem času.

Miškovič in Kozjek sta 25. avgusta preplezala steno 7273 metrov visoke himalajske gore Mustagh Tower in se na grebenu med obema vrhovoma razvezala. Takoj nato se je pod Kozjekom odlomila snežna opast, zaradi česar je padel čez steno, to pa je bilo zanj najverjetneje usodno, čeprav uradno velja za pogrešanega. Miškovič je ostal sam in brez večine opreme, v torek pa se je uspel spustiti na okoli 5000 metrov nadmorske višine.

Loading...