Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vplivni kitajski komunist priznal, da se je komunistična oblast prepočasi odzvala na koronavirus

Deli na:
Vplivni kitajski komunist priznal, da se je komunistična oblast prepočasi odzvala na koronavirus

Delavec dezinficira garažo v mestu Changsha. - Foto: Reuters

Visoki funkcionar v Wuhanu, ki je žarišče izbruha novega koronavirusa, je včeraj priznal, da so se oblasti prepočasi odzvale na virus. "Če bi bili strogi ukrepi sprejeti prej, bi bil rezultat boljši, kot je zdaj," je dejal sekretar komunistične partije v tem mestu Ma Guoqiang.

Na Kitajskem je za novim virusom, ki povzroča pljučnico, umrlo več kot 210 ljudi, skoraj 10.000 je okuženih. Virus se širi tudi po svetu, do zdaj so ga potrdili v več kot 20 državah.

Na družbenih omrežjih na Kitajskem se širi nezadovoljstvo nad odzivom oblasti na zdravstveno krizo v Wuhanu, kjer so konec lanskega decembra prvič zabeležili virus. Na oblasti v tem mestu letijo kritike, da so prikrivale informacije o izbruhu do konca leta, čeprav so za bolezen vedele že več tednov prej.

11-milijonski Wuhan in druga mesta v provinci Hubei so od 23. januarja prometno izolirani. Ukrepi so prizadeli okoli 56 milijonov ljudi.

Ma Guoqiang je priznal, da bi morali omejitve sprejeti najmanj deset dni prej. "Če bi takšne ukrepe sprejeli takrat, bi morda nekoliko ublažili epidemijo in ne bi nastala trenutna situacija," je dodal.



Kitajski veleposlanik pri ZN v Ženevi Chen Xu je medtem zagotovil, da si kitajske oblasti prizadevajo za zajezitev izbruha in da ni potrebe po pretiranih ukrepih, kot je zapiranje meja. "Ni potrebe po nepotrebni paniki in pretiranih ukrepih," je izjavil za medije.

Številne države so posvarile svoje državljane, naj ne potujejo na Kitajsko, letalske družbe so začasno prekinile povezave z azijsko silo, več držav pa je celo prepovedalo vstop kitajskih državljanov, predvsem tistim, ki prihajajo iz Wuhana.

Chen je izpostavil, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu zaradi grožnje širjenja v druge države in ne zaradi pomanjkanja zaupanja v odziv kitajskih oblasti na krizo.

Izrazil je upanje, da bodo države prisluhnile priporočilom WHO. "Upam, da bodo sprejele umirjeno, racionalno, znanstveno in objektivno držo," je dodal.