nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volitve v Kazahstanu kot potrditev avtoritarne vladavine Nazarbajeva

Deli na:
Volitve v Kazahstanu kot potrditev avtoritarne vladavine Nazarbajeva

Foto: Reuters

V Kazahstanu bodo danes potekale predsedniške volitve. Po napovedih bo dosedanji predsednik Nursultan Nazarbajev še okrepil svoj položaj. Njegova ponovna izvolitev se zdi po 25 letih na oblasti le še formalnost. A država se medtem sooča z veliki težavami.

Na predsedniških volitvah v Kazahstanu pričakujejo ponovno izvolitev sedanjega 74-letnega Nazarbajeva, ki na predsedniškem stolčku Kazahstana sedi že vse od razpada Sovjetske zveze.

V državi, bogati z nafto in plinom, je deset milijonov volilnih upravičencev. Nazarbajev ima sicer na volitvah tudi dva protikandidata, a dejansko ne gre za resna tekmeca.

To sta Turgun Sisdikov iz komunistične partije in vodja sindikatov Abelgazi Kusainov. Slednji je sicer tudi član Nazarbajeve stranke Nur Otan, ki v parlamentu prevladuje s 83 od 98 mandatov.

Nazarbajev bi sicer moral ostati na oblasti do leta 2016. A kot je pojasnil, je bila "zahteva ljudstva po volitvah premočna".

Opazovalci, nasprotno, vidijo v tem le taktiziranje avtoritarnega voditelja. Ob težki gospodarski krizi v državi si Nazarbajev po njihovem mnenju želi čimprejšnje zmage, preden se bo lotil uvedbe nepriljubljenih ukrepov, kot so množična odpuščanja, zniževanje plač in devalvacija nacionalne denarne valute tenge.

Prebivalci se sicer že več mesecev pritožujejo nad množičnim porastom cen. Vse dražji so predvsem domači proizvodi, saj je kazahstansko tržišče, odkar je država skupaj z Rusijo in Belorusijo v Evrazijski gospodarski zvezi, preplavilo ceneno rusko blago. Rusija je sicer najpomembnejši trgovinski partner Kazahstana.