Revija Reporter
Svet

Vodja senatnih republikancev McConnell: Trumpovo obnašanje je bilo brezvestno

STA

17. feb. 2021 7:20 Osveženo: 7:22 / 17. 2. 2021

Deli na:

Mitch McConnell

Reuters

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je v prispevku za konservativni Wall Street Journal napad na kongres 6. januarja označil za teroristični poskus zaustavitve demokratičnega postopka in moralno odgovornost pripisal bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu. Utemeljeval je tudi svoj glas proti obsodbi v ustavni obtožbi.

Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli kongres, da preprečijo formalno potrditev izida predsedniških volitev, na katerih je demokrat Joe Biden premagal republikanca Trumpa. Zaradi napada je umrlo pet ljudi, med njimi tudi kongresni policist.

"Nobenega dvoma ni, da bivši predsednik Trump nosi moralno odgovornost. Kongres so napadli njegovi podporniki zaradi neuravnovešenih neresnic, ki jih je kričal v največji megafon na svetu. Njegovo obnašanje med in po kaosu je bilo brezvestno, od napadov na podpredsednika Mika Pencea do pohval kriminalcem po napadu," je zapisal McConnell, ki je trenutno v boju s Trumpom za prevzem vodstva republikanske stranke.

McConnell je kljub temu v drugi ustavni obtožbi proti Trumpu glasoval proti obsodbi. "Naša naloga ni bila kaznovanje. Prva temeljna dolžnost senata je zaščita ustave. Nekateri odlični učenjaki verjamejo, da lahko senat sodi in obsodi nekdanje državne uradnike. Drugi ne. Besedilo ni jasno in kolegom ne zamerim njihovih sklepov. Po intenzivnem študiranju sem sklenil, da 4. odstavek 2. člena ustave omejuje ustavno obtožbo na državne uradnike, ki so na položaju," je utemeljil McConnell.

Zavrnil je kritike, da bi lahko sodni proces proti Trumpu sprožil takoj po potrditvi ustavne obtožbe v predstavniškem domu kongresa 13. januarja, ko je bil Trump še na položaju, sam pa je bil na položaju vodje večine, ki odloča o urniku.

"Noben vsaj približno pošten sodni proces bi se lahko začel in končal v manj kot tednu dni. Celo ta kratek proces proti Trumpu se je sklenil v 19 dneh. Predsodni postopek, ki je bil še posebej pomemben zaradi naglice predstavniškega doma, je potreboval teden dni," je zapisal McConnell. Sam sodni proces v senatu je sicer trajal le pet dni.

McConnell se pri tem sklicuje na Bidna, ki je 8. januarja povedal, da je njegova prisega na položaj 20. januarja najhitrejša pot za zamenjavo stanovalca Bele hiše.

Senator iz Kentuckyja na koncu še napada levico in grožnjo senatnih demokratov, da republikanski manjšini odvzamejo možnost obstrukcije oziroma filibustra ter demokratske volivce, od katerih je polovica septembra menila, da volitve ne bodo poštene. "Novembra jih je bilo v poštenost prepričanih 90 odstotkov, ker jim je bil všeč rezultat".