premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vodja francoske obveščevalne službe razrešen, ker ni predvidel ruske invazije na Ukrajino

Deli na:
Vodja francoske obveščevalne službe razrešen, ker ni predvidel ruske invazije na Ukrajino

Eric Vidaud - Foto: Profimedia

Vodja francoske vojaške obveščevalne službe, general Eric Vidaud, je izgubil službo, ker ni predvidel ruske invazije na Ukrajino. Zgolj sedem mesecev po tem, ko je prevzel vodilno funkcijo, mu je vojaški vrh očital pomanjkanje sposobnosti in neustrezno obveščanje, saj je njegova služba ocenila, da je ruski napad malo verjeten.

V začetku marca je vodja francoskih oboroženih sil, general Thierry Burkhard priznal, da francoski obveščevalci glede Rusije niso bili na ravni ameriških in britanskih. "Američani so rekli, da bodo Rusi napadli, in imeli so prav," je takrat dejal Burkhard. "Naše službe so namesto tega menile, da bi bili stroški napada na Ukrajino preveliki in da imajo Rusi na mizi druge možnosti," da zrušijo ukrajinsko vlado in predsednika Volodimirja Zelenskega, je dodal.

Napačne ocene in napovedi dejanj ruskega predsednika Vladimirja Putina s strani francoskih obveščevalcev so bile še toliko bolj neprijetne, ker se je predsednik Emmanuel Macron v dneh pred invazijo 24. februarja z njim redno pogovarjal.

Burkhard je za neustrezno obveščanje krivil Vidauda, je povedal neimenovani vir za francosko tiskovno agencijo AFP. Kot je sicer dodal, je bila naloga Vidauda oz. njegove službe zagotavljati vojaške obveščevalne podatke o dejanskem stanju in ne ugibanje o načrtih, tako da je v bistvu opravil svoje delo, saj je pravilno ugotovil, da Rusija ima sredstva za napad na Ukrajino.

Kot dodaja AFP, je bil Vidaud, sicer nekdanji poveljnik francoskih posebnih enot, tako verjetno odstavljen tudi iz drugih razlogov. Nekaj tednov po tem, ko je prevzel vodenje vojaške obveščevalne službe, je bila namreč ta že tarča kritik, ko je Avstralija odstopila od milijardnega nakupa francoskih podmornic ter stopila v varnostni pakt z ZDA in Veliko Britanijo.