Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan je glavni na Balkanu

Deli na:
Erdogan je glavni na Balkanu

Recep Tayyip Erdogan. - Foto: Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, srbski predsednik Aleksandar Vučić ter člani predsedstva BiH so včeraj slovesno obeležili začetek gradnje avtoceste Beograd - Sarajevo. Na slovesnosti v Sremski Rači blizu meje z BiH je Vučić dejal, da gre za zgodovinski dogodek za celotno regijo, saj jo s tem "povezujejo, odpirajo in združujejo".

Tudi Erdogan je izpostavil zgodovinski pomen začetka gradnje avtoceste za BiH, Srbijo in Turčijo, ki jo je označil za "projekt miru na Balkanu". Za most preko Save, za katerega so včeraj postavili temeljni kamen, pa je dejal, da bo to most prijateljstva, ker ima posebno vrednost za celotno regijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Že pred tem so Vučić, Erdogan ter člani predsedstva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik in Šefik Džaferović po vrhu trilaterale v Beogradu ocenili, da bo avtocesta pomagala k izboljšanju komunikacij ter ohranitvi miru in stabilnosti v regiji.

Vučić je izpostavil, da ljudje, potem ko so povezani, lahko veliko več razmišljajo o boljšem življenju in drugačnem življenjskem standardu, namesto o tem, kako bi se prepirali.

Povedal je, da bo Srbija zgradila most čez Savo, zaradi česar bo gradnja avtoceste trajala tri leta, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Dejal je, da je "neka nevidna roka" od leta 1945 preprečevala izgradnjo dobrih prometnih povezav, cest in železnic, med Srbijo in BiH, da pa je sedaj napočil čas, da se to spremeni. Erdoganu se je zahvalil za prispevek prizadevanjem za stabilizacijo odnosov na Balkanu.

Erdogan, ki končuje dvodnevni uradni obisk v Srbiji, je po tristranskem vrhu izrazil pripravljenost držav, da bodo nadaljevale s tristranskimi srečanji. Napovedal je naslednje srečanje v BiH, nato pa v Turčiji. Voditelji so sicer z včerajšnjim vrhom obudili prakso iz obdobja med letoma 2010 in 2013.



Bošnjaški član predsedstva BiH Džaferović je Turčijo pohvalil, da je "dejavnik stabilnosti v regiji" kot država, ki ima dobre odnose z vsemi državami Zahodnega Balkana.

Srbski član predsedstva Dodik pa je povedal, da so na trilaterali govorili tudi o možnostih sodelovanja BiH pri plinovodu turški tok in o posodobitvi železniške mreže, tako v BiH, kot tudi med Srbijo in BiH. Izpostavili so tudi potrebo po ohranitvi dobrega političnega sodelovanja, stabilnosti in miru, poroča Beta.

Turški predsednik je kot bistvo trilaterale izpostavil razmišljanje o celotni regiji, ob tem pa izrazil prepričanje, da bo avtocesta Beograd - Sarajevo še bolj zbližala Srbijo in BiH. "Cesta je sinonim civilizacije in življenja. Če imamo cesto med dvema narodoma, bo to še bolj vplivalo na prebivalce in na preprečevanje migracij, regija bo bolj privlačna in ljudje več ne bodo zapuščali domovine," je dejal Erdogan.

Spomnil je še, da so med njegovim obiskom v Srbiji odprli nekaj tovarn in začeli gradnjo tovarne Feka Automotiv ter sklenili več dogovorov. Napovedal je nadaljnje povečanje turških vlaganj v Srbiji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avtocesto bodo v Srbiji gradili v dve smeri. Ena bo potekala od Bijeljine do Sremske Rače na meji z BiH do Kuzmina ter od Požege do Kotromana. Odsek Sremska Rača - Kuzmin, ki so ga včeraj začeli graditi, je dolg okoli 18 kilometrov, odsek Požega - Kotroman pa 60 kilometrov, navaja Al Jazeera Balkans. Pri gradnji sodeluje tudi turško podjetje.

Vrednost dela avtoceste, ki bo potekal čez Srbijo, je okoli 1,05 milijarde evrov. Od tega bo 220 milijonov evrov stal odsek od Sremske Rače do Kuzmina. Glavni objekt je most čez Savo pri Sremski Rači, ki bo dolg okoli 1,3 kilometra. Predvidena je tudi gradnja mejnega prehoda.