opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

Kate and William (1) Njena.si

Kate in William sta si po dolgem času dopustila ...

Svet

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Borrell na zaslišanju

Deli na:
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Borrell na zaslišanju

Španski zunanji minster Josep Borrell bo postal zunanji minister Evropske unije. - Foto: Reuters

V Evropskem parlamentu se ta teden nadaljujejo zaslišanja kandidatov za evropske komisarje. Danes sta na vrsti Španec Josep Borrell, ki je kandidat za podpredsednika za močnejšo Evropo v svetu in obenem visoki zunanjepolitični predstavnik EU, ter Čehinja Vera Jourova, kandidatka za podpredsednico za vrednote in transparentnost.

Finale prvega kroga zaslišanj bo v torek, ko bodo evropski poslanci izprašali še tri izvršne podpredsednike: Latvijca Valdisa Dombrovskisa, ki naj bi poskrbel za gospodarstvo, ki služi ljudem, Danko Margrethe Vestager, ki naj bi zagotavljala, da bo Evropa pripravljena na digitalno dobo, ter Nizozemca Fransa Timmermansa, ki naj bi bil odgovoren za evropski zeleni dogovor.

Za zdaj morajo na popravni izpit Poljak Janusz Wojciechowski iz vrst zmernih evroskeptikov ECR, francoska liberalka Sylvie Goulard in švedska socialdemokratka Ylva Johansson. Ti trije so dobili dodatna pisna vprašanja.


Poljak naj bi bil po neuradnih informacijah pisne odgovore posredoval konec minulega tedna. Danes popoldne naj bi o njegovem primeru znova razpravljali koordinatorji pristojnega odbora. Dodatno enoinpolurno zaslišanje je predvideno v torek dopoldne. Neuradno se sicer omenja tudi možnost, da bi Poljska predlagala novega kandidata.

Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija iz vrst desnosredinske EPP, kandidata za komisarja za širitev, in Romunko Rovano Plumb iz socialdemokratskih vrst, kandidatko za komisarko za promet.

Ta teden je pričakovati tudi popravna izpita Švedinje in Francozinje ter več jasnosti glede zaslišanj novih kandidatov Romunije in Madžarske. Budimpešta je za novega kandidata predlagala veleposlanika pri EU Oliverja Varhelyija, Bukarešta pa naj bi bila dala na voljo dve imeni, evropskega poslanca Dana Nico in državno sekretarko za evropske zadeve Melanio-Gabrielo Ciot.

loading...
Loading...