zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Višegrajska skupina: Mehanizem delitve beguncev bi moral biti prostovoljen

Deli na:
Višegrajska skupina: Mehanizem delitve beguncev bi moral biti prostovoljen

Foto: Getty Images

Države Višegrajske skupine, Madžarska, Slovaška, Češka in Poljska, so danes izjavile, da bi morala migracijska politika EU temeljiti na načelu "fleksibilne solidarnosti". Vsak mehanizem delitve beguncev bi moral biti na prostovoljni osnovi, je skupina zapisala v izjavi za javnost.

"Migracijska politika bi morala temeljiti na načelu fleksibilne solidarnosti. Ta koncept bi državam članicam omogočil odločanje o posebnih oblikah doprinosa, pri čemer bi upoštevale svoje izkušnje in potencial. Poleg tega bi moral biti vsak mehanizem razporeditve beguncev na prostovoljni osnovi," so v skupni izjavi navedle članice skupine.

Njihovi premierji danes sodelujejo na vrhu EU v Bratislavi, katerega ena glavnih tem je migrantska kriza. Četverica kvotam za prerazporeditev beguncev že od začetka nasprotuje, Madžarska pa bo stališče državljanov o kvotah 2. oktobra preverjala tudi na referendumu.

Višegrajska skupina je po drugi strani pripravljena "dejavno prispevati k skupnim naporom" za učinkovit boj proti nedovoljenim migracijam, kamor spada tudi takojšnja pomoč Bolgariji, so sporočili.

Na njeno pomoč lahko računa tudi Evropska agencija za zunanje meje Frontex. "Evropsko mejno in obalno stražo je treba ustanoviti, kakor hitro je mogoče. Za to bo Frontex potreboval dodatne vire in države Višegrajske skupine so pri tem pripravljene pomagati," navaja sporočilo.

Države so ob tem izrazile stališče, da bi bilo treba povečati tako napore za krepitev varnosti znotraj schengenskega prostora kot zaščito zunanjih meja EU. Dodale so še, da želijo v prihajajočih mesecih delati na področjih, na katerih njihovi državljani pričakujejo rezultate.

"Aktualni izzivi kažejo, da je lahko Evropa močna samo, če so njene države članice in njihovi državljani močno vključeni v postopke sprejemanja odločitev. Za to sta potrebna iskreno sodelovanje in institucionalno ravnotežje med evropskimi institucijami, pa tudi krepitev vloge nacionalnih parlamentov," je poudarila skupina. Dodali so, da imajo njene države v postopku razprave o prihodnosti EU posebno odgovornost.

"Naše države ostajajo na prvi črti zagovornikov evropske integracije, a so se hkrati pripravljene ukvarjati z vsemi izzivi, s katerimi se danes sooča EU," je še zapisala Višegrajska skupina.