miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Vir: ZDA v Dohi nadaljujejo pogovore s talibani

Deli na:
Vir: ZDA v Dohi nadaljujejo pogovore s talibani

Foto: Reuters

ZDA v katarski prestolnici Doha nadaljujejo pogovore s talibani, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil neimenovani ameriški vir. Pogovori so se začeli tri mesece po tem, ko je predsednik ZDA Donald Trump nenadoma zaustavil vsa ameriška diplomatska prizadevanja za končanje afganistanskega konflikta.

Talibani so v več tvitih včeraj potrdili nadaljevanje pogovorov. Po navedbah tiskovnega predstavnika talibanov Suhalija Šahina se pogovori nadaljujejo tam, kjer so bili prekinjeni.

"O podpisu dogovora, govorili smo tudi o drugih povezanih vprašanjih," je zapisal Šahin in napovedal, da se bodo pogovori nadaljevali tudi v nedeljo.

Na čelu delegacije talibanov je vodja političnega krila talibanov, mula Abdul Gani Baradar. Na srečanju pa je bil kot član talibanske delegacije tudi Anas Hakani, ki so ga nedavno izpustili iz zapora v zameno za dva univerzitetna profesorja iz ZDA.


ZDA in talibani, ki sicer zavračajo mirovna pogajanja z afganistansko vlado, so bili septembra že blizu sklenitvi dogovora, ki bi za ZDA pomenil umik več tisoč vojakov iz Afganistana. Osnutek dogovora med drugim predvideva, da ZDA v 135 dneh iz Afganistana umaknejo 5000 vojakov. Prav tako naj bi ta dogovor tlakoval pot neposrednim pogovorom med talibani in vlado v Kabulu in na koncu morebiti prinesel mirovni dogovor, s katerim bi se po 18 letih v Afganistan vrnil mir.

Isti mesec je Trump po smrti ameriškega vojaka v Afganistanu nenadoma razglasil leto dni dolga diplomatska prizadevanja za mrtva in preklical povabilo talibanom na pogovore v Camp David.

"ZDA so se danes v Dohi ponovno pridružile pogovorom, ki bodo osredinjeni na zmanjšanje nasilja v državi, ki bi privedlo do pogajanj med samimi Afganistanci in prekinitve ognja," je sporočil vir.

Trump je med nepričakovanih obiskom ameriške vojaške baze v Afganistanu minuli teden izjavil, da si talibani "želijo dogovora".

Loading...