Revija Reporter
Svet

Venezuela znova odprla mejo z Brazilijo in Arubo

STA

11. maj. 2019 6:00

Deli na:

V sosedje države je zbežalo več kot dva milijona Venezuelcev. Ponekod so izbruhnili spopadi z domačini.

Reuters

Venezuela je včeraj znova odprla mejo z Brazilijo in nizozemskim otokom Aruba, ki jo je zaprla februarja, ko je skušal vodja venezuelske opozicije Juan Guaido prek meja v državo spraviti humanitarno pomoč. Meja s Kolumbijo ter drugima dvema nizozemskima otokoma Bonaire in Curacao medtem ostaja zaprta.

"Meja z Brazilijo in Arubo je znova odprta," je v televizijskem nagovoru povedal venezuelski podpredsednik, pristojen za gospodarstvo, Tareck El Aissami. Braziliji in Arubi s tem ponujajo roko za iskren dialog, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Odnosi med Brasilio in Caracasom so se zaostrili, potem ko je januarja oblast v Braziliji prevzel skrajno desni predsednik Jair Bolsonaro. Ta je večkrat kritiziral venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, opozicijskega voditelja Juana Guaidoja pa je priznal za začasnega predsednika Venezuele.

Pred tem je sicer danes brazilski zunanji minister Ernesto Araujo kritiziral aretacijo Guaidojevega namestnika Edgarja Zambrana. To je označil za "dejanje iz brezupa" Madura.