GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuela spet v temi, Maduro krivi "napad na elektroenergetski sistem"

Deli na:
Venezuela spet v temi, Maduro krivi "napad na elektroenergetski sistem"

Izpad elektrike v Venezueli je nazadnje pogasil luči po celotnih soseskah. - Foto: Profimedia

Več pokrajin v Venezueli je včeraj znova doletel obsežen izpad elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Elektrike je zmanjkalo tudi v prestolnici Caracas. Zadnji večji električni mrk je državo doletel v začetku meseca, predsednik Nicolas Maduro pa ga je pripisal zaroti, skovani v ZDA.

Po poročanju AFP je moten tudi signal mobilne telefonije. Številni trgovci pa so predčasno zaklenili vrata trgovin, da bi se tako izognili plenilcem.

Elektrike naj bi zmanjkalo tudi v drugih večjih mestih po Venezueli, zlasti na zahodu države. Med njimi naj bi bila mesta Barquisimeto, Maracaibo in Barinas.

V vladnem uradu predsednika Madura so krivdo za izpad elektrike tudi tokrat pripisali "napadu na elektroenergetski sistem" ter dodali, da tečejo prizadevanja za njegovo ponovno vzpostavitev. Minister za komunikacije Jorge Rodriguez pa je na državni televiziji dejal, da je bila napadena glavna hidroelektrarna v državi.

Venezuelo je velik električni mrk prizadel 7. marca, trajal pa je kar teden dni. Država je praktično obstala. Javni promet ni deloval, zaprte so bile šole, javni uslužbenci so morali ostati doma. Izpad elektrike pa je med drugim zakrivil tudi smrt najmanj 20 bolnikov, ki niso mogli na dializo. Poslabšala se je oskrba s pitno vodo, hrana pa je gnila v nedelujočih hladilnikih.

Maduro je tisti izpad elektrike pripisal kibernetskemu napadu na venezuelske elektrarne, kar naj bi v sodelovanju z opozicijo pod vodstvom Juana Guaidoja izvedle ZDA. Slednji, ki ga kot začasnega predsednika Venezuele priznava že več kot 50 držav, pa je za izpad elektrike obtožil nesposoben režim in leta zanemarjanja energetskega sektorja.