državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika Britanija bo džihadistom zasegla potne liste

Deli na:
Velika Britanija bo džihadistom zasegla potne liste

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je danes predstavil načrte, da bi džihadistom z Otoka zasegli potne liste in jim preprečili vrnitev z bojišč v tujini. Po nekaterih ocenah se v Iraku in Siriji bori okoli 500 Britancev.

"Kmalu bomo uvedli nov protiteroristični zakon v Veliki Britaniji," je napovedal Cameron v nastopu v avstralskem parlamentu pred odhodom na vrh skupine G20 v Brisbaneu.

Kot je pojasnil, bo dal zakon policiji "nova pooblastila, da bo lahko zasegla potne liste, osumljencem preprečila potovanje in preprečila vrnitev britanskim državljanov, razen če se to ne bo zgodilo pod našimi pogoji".

Napovedal je tudi nova pravila, s katerimi bodo letalskim družbam, ki ne izpolnjujejo varnostnih standardov, veljavnih na Otoku, preprečili pristajanje v Veliki Britaniji.

Po poročanju britanskih medijev bo novi protiteroristični zakon preprečil vrnitev posameznikom iz Sirije in Iraka za vsaj dve leti, razen če se bodo držali strogih pravil. Med drugim bi jih spremljali ob vrnitvi v domovino, kjer bi bil nato proti njim uveden postopek pred sodiščem. Poleg tega bi se morali javljati oblastem, podobno kot ob izpustu po plačilu varščine, in obiskovati predavanja o "deradikalizaciji".

Policisti na letališčih in mejnih prehodih bi prav tako dobili pooblastilo, da lahko zasežejo potne liste posameznikom, za katere bi posumili, da želijo odpotovati v tujino zaradi terorističnih dejavnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.