zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Veleposlanik EU v Ankari je razjezil Turke, ki mu očitajo, da jih z izjavami ponižuje

Deli na:
Veleposlanik EU v Ankari je razjezil Turke, ki mu očitajo, da jih z izjavami ponižuje

Foto: Arhiv Reporterja

Turčija je veleposlanika EU v Ankari Hansjörga Habra v torek poklicala na pogovor zaradi njegovih pripomb v zvezi z dogovorom med EU in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov, so po poročanju bruseljskega spletnega biltena Euractiv v sredo povedali viri na turškem zunanjem ministrstvu.

Turške oblasti so ogorčene zaradi veleposlanikovega vedenja, ker je z nemškim rekom, ki Turke prikazuje v slabi luči, ponazoril, kako se je uresničevanje dogovora o odpravi vizumov za turške državljane začelo dobro, a v zadnjem času naletelo na težave.

"V Nemčiji imamo rek Začni kot Turek in končaj kot Nemec. A v tem primeru se je zgodilo obratno. Začeli smo kot Nemci in končujemo kot Turki," je po pisanju turškega časnika Hurriyet medijem prejšnji petek dejal Nemec Haber, ki vodi delegacijo EU v Turčiji.

Turški minister za evropske zadeve Volkan Bozkir je dejal, da Habrove pripombe niso primerne za veleposlanika, zato ga je pozval, naj pojasni, kaj je mislil. "Noben veleposlanik nima pravice poniževati ljudstva države, v kateri je, in govoriti o njenem predsedniku," je tvitnil prejšnji teden.

Po navedbah Euractiva ni jasno, na kaj se je nanašala Bozkirjeva pripomba o veleposlaniku Habru in turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Odprava vizumov za turške državljane je del marčnega dogovora med EU in Turčijo, ki v zameno za turško pomoč pri zajezitvi migracijskega toka v Evropo predvideva pospešitev vizumske liberalizacije za turške državljane do konca junija.

Evropska komisija je 4. maja priporočila odpravo vizumov pod pogojem, da turške oblasti izpolnijo preostala zahtevana merila v skladu z danimi zavezami. Turčija mora izpolniti skupno 72 meril, po navedbah Bruslja pa jih je ostalo neizpolnjenih še pet.

Ta se med drugim nanašajo na boj proti korupciji, varovanje podatkov, sodelovanje z evropskimi pravosodnimi organi in spremembo protiteroristične zakonodaje. Gre tudi za biometrične potne liste in vprašanja, ki se nanašajo na človekove pravice.

Turški predsednik Erdogan vztraja, da Turčija ne bo spremenila svoje protiteroristične zakonodaje, ker da to ni mogoče v času, ko se bori proti kurdskim skrajnežem in džihadistom Islamske države.

Evropski parlament je vizumsko liberalizacijo s Turčijo prejšnji teden zamrznil. Pristojni parlamentarni odbor se bo s tem vprašanjem ukvarjali šele po pisnem zagotovilu Evropske komisije, da je Turčija izpolnila vse kriterije EU.