Revija Reporter
Svet

Več sto migrantov z ladje ladje Aquarius prispelo v Valencio

STA

17. jun. 2018 8:15 Osveženo: 8:20 / 17. 6. 2018

Deli na:

V špansko Valencio je davi okoli 6.30 z ladjo italijanske mornarice prispelo več sto migrantov z ladje Aquarius, ki sta jo pred tem zavrnili Italija in Malta. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se prvi migranti že izkrcali.

Na ladji Dattilo je del od skupaj 630 migrantov z Aquariusa. Kasneje v Valencii pričakujejo še ladjo Orione, ki prav tako pripada italijanski mornarici, do 12. ure pa naj bi v pristanišče priplula tudi sama ladja Aquarius.

Ta humanitarna ladja, ki jo vodi posadka francoske humanitarne organizacije, je ena od ključnih pri reševanju migrantov. Minuli konec tedna je pred libijsko obalo rešila 629 migrantov, med njimi veliko otrok in nosečnic.

Prepeljati so jih nameravali v Italijo, a jo je ta zavrnila, prav tako Malta. Državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

V prepir je posegla Španija, ki se je strinjala, da bo sprejela Aquarius. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je nato ponudila sprejetje migrantov, ki dosegajo pogoje za dodelitev azila. Španija je v soboto sporočila, da je sprejela to ponudbo Pariza.