pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatileaks: Dve aretaciji zaradi kraje dokumentov

Deli na:
Vatileaks: Dve aretaciji zaradi kraje dokumentov

Foto: Reuters

V Vatikanu so v soboto aretirali in zaslišali španskega prelata, ker naj bi ukradel in nato javnosti razkril zaupne dokumente. Še eno osebo so prav tako aretirali in zaslišali, a vmes že izpustili. Gre za drugi tovrsten škandal v Vatikanu v dobrih treh letih.

Glavni osumljenec je monsignor Lucio Angel Vallejo Balda, član posebne komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA), ki ji je papež Frančišek leta 2013 zaupal nalogo, da prouči organiziranost ekonomsko-upravne strukture Svetega sedeža in predlaga reforme. Komisija je s svojim delom zaključila lani.

Na prste so mu stopili v okviru več mesecev trajajoče preiskave švicarske garde o "nezakoniti prisvojitvi in razkritju zaupnih dokumentov in informacij", so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili danes iz Vatikana.

Druga aretirana je Francesca Chaouqui, prav tako članica omenjene komisije COSEA. A medtem ko španski prelat ostaja v priporu, so Chaouquijevo danes izpustili, ker je sodelovala s preiskovalci in naj ne bi bila begosumna.

Italijanski mediji so konec tedna že napovedali aretacijo dveh vidnih članov rimske kurije, prelata in laika, ki naj bi vlomila v računalnik glavnega vatikanskega revizorja Libera Miloneja in nato italijanskima raziskovalnima novinarjema Gianluigiju Nuzziju in Emilianu Fittipaldiju posredovala zaupne podatke.

Omenjena novinarja naj bi dokumente uporabila pri pisanju svojih knjig o slabem gospodarjenju in nepreglednosti vatikanskih financ. Ti knjigi bosta po poročanju tiskovnih agencij izšli še ta teden. V Vatikanu so ju že označili kot "plod resnih kršitev zaupanja" in zagrozili s tožbami.

Mediji tokratni primer primerjajo z afero, ki je izbruhnila maja 2012 in se jo je prijelo ime Vatileaks.

Takrat je bil zaradi kraje in izdajanja zaupnih informacij medijem obsojen majordom nekdanjega papeža Benedikta XVI., Paolo Gabriele, a ga je Benedikt kasneje oprostil. Ta afera naj bi vplivala na kasnejšo šokantno odločitev Benedikta XVI., da odstopi.

Prav Gianluigi Nuzzi je leta 2012 objavil knjigo o korupciji v rimski kuriji na osnovi dokumentov, ki jih je ukradel Gabriele, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Imenovanje Chaouquijeve - mojstrice odnosov z javnostmi in nekdanje uslužbenke ene vodilnih revizijskih hiš na svetu Ernst and Young - v papeško komisijo je bilo sicer leta 2013 deležno precej pozornosti.

Kot so takrat izpostavljali mediji, je mlada in čedna Francesca, po očetovi strani z maroškimi koreninami, pred tem imenovanjem objavila ne le kopico tvitov, kritičnih do Cerkve in korupcije v njenih vrstah, ampak tudi serijo izzivalnih posnetkov sebe in neznanega moškega na YouTubu.

Poročena naj bi bila Chaouquijeva s strokovnjakom za računalništvo, ki je veliko delal v Vatikanu.