tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan vztraja pri pokorščini ameriških redovnic

Deli na:
Vatikan vztraja pri pokorščini ameriških redovnic

Foto: Reuters

Predsednica največje organizacije ameriških katoliških nun sestra Pat Farrell je, po poročanju tiskovne agencije AP, po včerajšnjem srečanju z vodjo kongregacije za doktrino vere v Vatikanu kardinalom Williamom Levado dejala, da je izrazila zaskrbljenost nad obtožbami o odmikanju od vere in naukov Katoliške cerkve.

Farrellova in izvršna direktorica Vodstvene konference vernih žensk (LCWR) Janet Mock, ki v ZDA združuje 80 odstotkov vseh nun, sta se srečali s kardinalom Levado in nadškofom Petrom Sartainom, ki je od Vatikana dobil navodilo, da reformira LCWR, ker se preveč ukvarja s politiko in premalo z vero. Vatikanske obtožbe so v ZDA povzročile presenečenje in izraze podpore nunam, ki opravljajo dobro delo na področju izobraževanja, zdravstva in pomoči revnim.

Farrellova in Mockova sta prišli v Vatikan, da izrazita zaskrbljenost nad aprilsko odločitvijo za reformo LCWR z obtožbo, da ameriške nune postajajo preveč radikalno feministične in da se odmikajo od katoliške doktrine. LCWR je takšno oceno označila za pomanjkljivo in brez osnove, zato je tudi prišlo do sestanka. Farrelova je po sestanku dejala, da je hvaležna za odprt dialog in bo prenesla poročilo odboru LCWR.

Vatikan pa je sporočil, da je šlo za odprto in vljudno srečanje, vendar pa mora LCWR promovirati enotnost Cerkve s poudarjanjem osnovnih naukov. Pri tem vrh Katoliške cerkve opozarja, da je LCWR leta 1956 ustanovil Vatikan in ostaja pod njegovo pristojnostjo. Nadškof Sartaina bo naslednjih pet let "prisilni upravitelj" LCWR in bo poskrbel za nov statut ter nove načrte in programe. V ZDA menijo, da je vatikanskemu sodu izbila dno podpora nun zdravstveni reformi predsednika ZDA Baracka Obame, ki predvideva tudi zavarovanje za primer splava.