dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

igor zorcic dz2 Reporter.si

Butalci odstavljajo šefa parlamenta: tako ...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

20210319-01052591 Necenzurirano

Država ene cepi, druge pa dela za "korona bedake"

Vic 2 profi Odkrito.si

Victoria Beckham brutalno zavrnila Justina ...

nina puslar 1 Njena.si

Je Nina Pušlar noseča?

Svet

Vatikan uvaja protikorupcijski zakon, ki kardinalom prepoveduje sprejemanj daril, vrednejših od 40 evrov

Deli na:
Vatikan uvaja protikorupcijski zakon, ki kardinalom prepoveduje sprejemanj daril, vrednejših od 40 evrov

Foto: Reuters

Vatikan je uvedel protikorupcijski zakon za vodilne predstavnike, ki med drugim kardinalom prepoveduje sprejemanje daril, ki so vrednejša od 40 evrov. Prav tako vodilni predstavniki Vatikana poslej ne bodo smeli posedovati premoženja v davčnih oazah ter vlagati v podjetja, ki delujejo v nasprotju z naukom Cerkve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz papeževega apostolskega pisma, ki so ga objavili v četrtek, tudi izhaja, da bodo morali vodilni predstavniki Vatikana podati izjavo, da proti njim ne poteka preiskava zaradi terorizma, pranja denarja ali davčne utaje oziroma, da zaradi tega niso bili pravnomočno obsojeni. Tovrstno izjavo bodo morali podpisati vsaki dve leti po imenovanju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prav tako bodo morali potrditi, da nimajo, tudi ne prek posrednikov, gotovine, delnic ali deleža v podjetjih v državah, ki so na seznamu držav z velikim tveganjem za pranje denarja.

Vatikanski sekretariat za gospodarstvo bo lahko preverjal resničnost izjav. Kdor bo podal lažno izjavo, mu grozi, da ga bodo odpustili, Vatikan pa bo v tem primeru lahko zahteval odškodnino.

84-letni papež Frančišek je doslej že večkrat zaostril finančna in protikorupcijska pravila v Vatikanu. Spomladi lani je tako izdal novi gospodarski kodeks s pravili za javna naročila. Hkrati je tudi pozval k varčnosti in transparentnosti pri nabavah.

Novo papeževo pismo se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa začenja s stavkom: "Po Svetem pismu je zvestoba v majhnih stvareh povezana z zvestobo v pomembnih stvareh."

Vatikan se je v zadnjih nekaj letih vedno znova soočal z očitki na račun goljufij različnih dostojanstvenikov ter nepreglednih nepremičninskih poslov.

Loading...