Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan prijel svoje Globoko grlo

Deli na:

Vatikan je danes sporočil, da so aretirali moškega, pri katerem so odkrili tajne dokumente. Na Svetem sedežu naj bi tako naredili konec škandalu uhajanja zaupnih informacij italijanskim medijem, ki je izbruhnil v začetku leta.

Kot je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, je preiskava vatikanske policije privedla do človeka, ki je imel pri sebi zaupne dokumente. "To osebo trenutno zaslišujejo," je dodal, identitete prijetega, njegovega delovnega mesta ali časa aretacije pa po poročanju tujih tiskovnih agencij ni razkril.

Po poročanju časnika Il Foglio gre za vodjo osebja v stanovanjskih prostorih papeža Benedikta XVI. A ta bi lahko bil tudi žrtveno jagnje, saj so si preiskovalci za vatikanskimi zidovi čim prej želeli najti krivca za uhajanje dokumentov. Tako po poročanju omenjenega časnika ni nujno, da je sploh pravi ali edini krivec.

Novico o aretaciji so v Vatikanu razkrili dan po odstavitvi predsednika uprave vatikanske banke Ettoreja Gottija Tedeschija, ki ga preiskujejo zaradi pranja denarja. Tudi odhod Tedeschija naj bi bil povezan z uhajanjem tajnih dokumentov, ni pa jasno, ali je danes javnosti predstavljena aretacija s tem povezana neposredno.


Papež je minuli mesec oblikoval posebno komisijo kardinalov, ki ji je poveril preiskavo uhajanja dokumentov. Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež.

Nekateri izmed dokumentov, ki so jih objavili mediji, se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja.

V soboto pa je izšla še knjiga "Sua Santita" (Njegova svetost), ki objavlja več deset izjemno tajnih faksov in pisem, za katere je vedel papež oz. so bili nanj naslovljeni in ki so jih "globoka grla" dostavila avtorju dela, novinarju Gianluigiju Nuzziju.

Ti dokumenti osvetljujejo številne interne razprave, med drugim o odnosu do italijanskih oblasti, pri čemer gre tudi za pritiske Vatikana pri družbenih vprašanjih, vprašanjih davkov in financ, in o odnosu do spolnih škandalov v skrajno konservativnem redu Kristusovih legionarjev. Razkrivajo pa tudi notranje spopade za oblast.