cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan je samomor na smrt bolne Američanke označil za "zlobno stvar"

Deli na:
Vatikan je samomor na smrt bolne Američanke označil za "zlobno stvar"

Foto: Reuters

Visoki predstavnik Vatikana je samomor na smrt bolne Američanke označil za zlobno stvar. 29-letna Brittany Maynard, ki jih imela raka na možganih, zdravniki pa so ji januarja napovedali še pol leta življenja, je v soboto naredila samomor s pomočjo predpisanih zdravil.

Maynardova, ki jo je čakala zelo boleča smrt, je svojo namero objavila v videoposnetku na svetovnem spletu. Njena odločitev je v ZDA sprožila burno debato o pravici neozdravljivo bolnih do dostojanstvene smrti.

Zdravniki so Maynardovi januarja postavili diagnozo, da ima agresivnega možganskega raka in ji napovedali še šest mesecev življenja. Po diagnozi se je z družino iz Kalifornije preselila v Oregon, ki je ena od petih ameriških zveznih držav, kjer je dovoljena medicinska pomoč pri umiranju. Katoliška cerkev temu odločno nasprotuje.

"Ne izrekamo sodb o posameznikih, vendar je dejanje kot tako vredno obsodbe," je izjavil škof Ignacio Carrasco de Paula, ki vodi papeško akademijo za življenje - cerkveni think-thank, ki se ukvarja z etičnimi vprašanji.

"Ta ženska je to naredila misleč, da bo umrla dostojanstveno. A prav v tem je napaka: narediti samomor ni prav, to je zlobna stvar, ker govori 'ne' tako življenju posameznika kot vsemu, kar predstavlja spoštovanje za naše poslanstvo na tem svetu in do tistih, ki so nam blizu," je izjavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.