EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Svet

Vam je bilo te dni vroče? V Iraku imajo preko 50 stopinj Celzija!

Deli na:
Vam je bilo te dni vroče? V Iraku imajo preko 50 stopinj Celzija!

Molitev v Bagdadu v nenormalno vročem poletju. - Foto: Reuters

Irak je zajel vročinski val s temperaturami zraka, ki so v več delih države presegle 50 stopinj Celzija. Dodatno bivanje tam otežujejo pogosti izpadi električne energije, ki ovirajo delovanje klimatskih naprav in vodnih črpalk.

O izpadih elektrike so v petek med drugim poročali iz Bagdada, zato so se tam ljudje danes zbrali na protestih, na katerih so zahtevali od oblasti, da čim prej rešijo težave. O podobnih shodih po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročajo tudi iz Nasirije na jugu in še nekaterih drugih delov države.

Iračani se poskušajo hladiti na različne načine. Eden od sodelavcev Mednarodnega odbora Rdečega križa je s svojo družino prenočil v avtomobilu, saj je lahko tam vklopil klimo. "Vročinski val je za tiste brez zanesljive oskrbe z elektriko še napornejši," je zapisal na Twitterju.

Kot uradni razlog za izpade elektrike navajajo tehnične težave in teroristične napade na električno napeljavo. Iraški premier Mustafa al Kadimi je odredil vzpostavitev kriznega štaba, po javnem pritisku pa je odstopil minister za elektriko Madžid Hantuš.

Po navedbah dpa sta za nezanesljivo oskrbo z električno energijo od ameriškega napada na Irak leta 2003 kriva tudi korupcija in pomanjkanje goriva za elektrarne.

Loading...