moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

murska-sobota, pustovanje, pust Njena.si

Pustne preobrazbe znanih obrazov

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

V zrušenju rudnika v Darfurju okoli 100 mrtvih

Deli na:
V zrušenju rudnika v Darfurju okoli 100 mrtvih

Foto: Reuters

V ponedeljkovem zrušenju rudnika zlata v sudanski regiji Darfur je po najnovejših ocenah umrlo okoli 100 rudarjev, pod zemljo pa je ujetih tudi devet reševalcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal nek rudar, ki ni želel biti imenovan. V četrtek so reševalci izpod zemlje potegnili še osem trupel, iskanje pa se nadaljuje.

V ponedeljek so se udrli rovi rudnika zlata v okrožju Jebel Amir v Darfurju. Rudnik ni imel dovoljenja za obratovanje, prav tako ni znano, koliko ljudi je bilo v času zrušenja v rudniku.

Reševalci se do trupel in morebitnih preživelih prebijajo s pomočjo tradicionalnih orodij. Strojev ne morejo uporabiti, ker se bojijo dodatnega udiranja tal, a to pomeni, da reševanje poteka izredno počasi. Da je strah upravičen, kaže četrtkov incident, ko se je udrla zemlja okoli devetih članov reševalne ekipe.

Ko je Južni Sudan julija 2011 dosegel neodvisnost, je Sudan izgubil okoli 75 odstotkov vseh svojih naftnih nahajališč. Zlato od takrat velja za ključno surovino države, pogosto pa ga kopljejo tudi v rudnikih, ki za obratovanje nimajo dovoljenja.

Samo v Jebel Amirju naj bi po ocenah humanitarnih organizacij zlato kopalo okoli 70.000 ljudi. Po navedbah sudanskega ministra za rudarstvo Kamala Abdela Latifa so v državi med januarjem in novembrom lani uradno proizvedli 41 ton zlata v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev (1,9 milijarde evrov).

loading...
Loading...