Revija Reporter
Svet

V ZDA so Erdoganove varnostnike obtožili pretepanja protestnikov

STA

1. sep. 2017 10:21 Osveženo: 10:22 / 01. 9. 2017

Deli na:

Turški predsedniki Recep Tayyip Erdogan se je danes z ogorčenjem odzval na vložitev obtožnic v ZDA proti članom njegove varnostne službe, ki so se ob predsednikovem uradnem obisku v Washingtonu 16. maja nasilno znesli nad kurdskimi protestniki.

Policija ameriške prestolnice Washington je s pomočjo video posnetka prepoznala 19 ljudi, med njimi tudi Erdoganove varnostnike, ki so surovo pretepali mirne protestnike po Erdoganovem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Erdogan je v televizijskem nagovoru dejal, da gre za "škandalozen prikaz delovanja ameriškega pravosodja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Seznam obtoženih se je ta teden povečal za tri turške varnostnike, potem ko so ameriške oblasti sporočile, da je iz posnetka dogodka razvidno, kako turški varnostni agenti pretepajo in brcajo protestnike na tleh. Od skupno 19 oseb, ki so osumljene nasilja nad protestniki, je tako sedaj 15 tajnih agentov in varnostnikov Erdogana.

Obtoženi so 21 kaznivih dejanj napada in sovražnosti na podlagi narodnosti žrtev.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je že pred tem izrazil ogorčenje, da "je lahko sprejeta tako nepravična in pristranska obtožnica z imeni ljudi, ki nikoli niso bili v ZDA". To je Ankara sporočila tudi ameriškemu veleposlaniku v Ankari.

Vsi razen dveh izmed 19 Erdoganovih varnostnikov in podpornikov so sicer na prostosti. Dva turško-ameriška poslovneža so namreč junija aretirali zaradi vpletenosti v nasilje nad protestniki. Med obtoženimi sta dva Kanadčana, vsi ostali pa so turški državljani.

Odnosi med Ankaro in Washingtonom so se skrhali zaradi ameriškega oboroževanja sirske kurdske milice, ki se na severu Sirije bojuje proti Islamski državi.

Nasilje med Erdoganovim obiskom v ZDA je še poglobilo napetosti med zaveznicama v Natu. Turški predsednik je namreč ameriško policijo obtožil, da je dovolila "teroristom", da se mu približajo.

Turško zunanje ministrstvo je ponovilo kritiko, da so se ameriške varnostne sile vedle "zelo nemarno" in niso poskrbele za varnost turške delegacije.