Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

Svet

V ZDA prijeli z Giulianijem povezana ukrajinsko-ameriška poslovneža

Deli na:
V ZDA prijeli z Giulianijem povezana ukrajinsko-ameriška poslovneža

Rudy Giuliani - Foto: Profimedia

Ameriška zvezna policija FBI je v sredo aretirala poslovneža s Floride ukrajinskega rodu Leva Parnasa in Igorja Frumana, ki sta odvetniku predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju pomagala pri kampanji proti Jospehu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju Bidnu v Ukrajini, je poročal časnik Wall Street Journal.

Oba sta bogata donatorja republikanskih političnih kandidatov na čelu s Trumpom, aretacija pa je presenetljiva glede na to, da pravosodno ministrstvo obvladuje minister Bob Barr, ki skuša Trumpa zaščititi pred preiskavami. Vendar pa je obtožnico vložil urad zveznega tožilca na Manhattnu.

Parnas in Fruman sta tehnično gledano Giulianijevi stranki, zvezno tožilstvo v New Yorku pa ju preganja, ker sta Trumpu in republikancem nakazovala denar mimo zakonodaje o financiranju volilnih kampanj. Julija lani ju je Zvezni volilni komisiji (FEC) prijavila organizacija Pravni center za kampanje.

Odbor za politično akcijo America First Action, ki podpira Trumpa, je po prijavi njuna sredstva prestavil na poseben račun in ga ni porabil. Gre za nekaj sto tisoč dolarjev. Oba sta bila maja lani na večerji pri Trumpu, kasneje sta se sestala s predsednikovim sinom Donaldom mlajšim in nekdanjim predsednikom omenjenega odbora za politično akcijo Tommyjem Hicksom mlajšim.Fruman in Parnas sta Giulianija v Ukrajini predstavila državnim uradnikom in tožilcem, s katerimi se je pogovarjal o Hunterju Bidnu, ki je bil v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja v času, ko je bil njegov oče Joseph Biden podpredsednik ZDA. Zaradi tega ju želijo zaslišati tudi kongresni odbori, ki vodijo preiskave pred ustavno obtožbo Trumpa.

Oba sta si tudi aktivno prizadevala proti nekdanji veleposlanici ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki jo je Trump letos predčasno odpoklical. Delovala sta tudi preko republikanskega kongresnika iz Teksasa Peta Sessionsa, ki je nato pisal državnemu sekretarju Miku Pompeu, naj odstavi veleposlanico, ker je v zasebnih pogovorih slabo govorila o Trumpu. Fruman in Parnas sta potem nakazala nekaj denarja za Sessionsovo kampanjo.

Trump je Yovanovitchevo odstavil na pobudo Giulianija, ki se je pritožil, da veleposlanica ne sodeluje pri njegovih prizadevanjih proti Bidnu v Ukrajini. Demokrati so 24. septembra sprožili preiskave pred ustavno obtožbo in odstavitvijo Trumpa, ker je v Ukrajini iskal pomoč proti političnemu nasprotniku.

loading...
Loading...