Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA je v obtoku nov 100-dolarski bankovec

Deli na:
V ZDA je v obtoku nov 100-dolarski bankovec

Foto: Reuters

Ameriška centralna banka Federal Reserve, ki je zaprtje dela vladnih agencij ni prizadelo, je včeraj poslala v obtok nove bankovce za 100 dolarjev, ki so doslej tehnološko najbolj izpopolnjeni in zavarovani pred ponarejanjem.

Bankovci za 100 dolarjev so najbolj popularni za ponarejevalce zunaj ZDA, saj se njihovo tiskanje za ponarejevalce tudi najbolj splača. Vendar pa se ponarejevalci znotraj ZDA s tem niti ne trudijo več, ker te bankovce pred prevzemom skrbno pregleda prav vsaka branjevka in ponarejenim je nemogoče priti v obtok. Bolj se splača ponarejati bankovce za 20 dolarjev, ki so poleg tistih za en dolar najpogostejši.

Nove bankovce za 100 dolarjev bo sedaj ponarejevalcem težje spravljati v promet tudi v tujini. Na prednji strani je še vedno Benjamin Franklin, na zadnji strani pa Independence Hall iz Philadelphije. Bankovec ima sivo-zelene odtenke in nekaj oranžne barve, na sredini pa je poseben tridimenzionalni modri trak s simboli, ki se premikajo v nasprotno smer obračanja bankovca. Varnostnih dodatkov je še nekaj, med njimi tudi izginjajoči zvon svobode (Liberty Bell).


Federal Reserve ima dve tiskarni denarja. Vzhodno tiskarno v prestolnici Washington, zahodno pa v teksaškem Fort Worthu. Obe sta morali skozi temeljite priprave za tiskanje novih bankovcev, ki bi morali iziti že februarja 2011, vendar pa se je izdaja zavlekla zaradi nekaterih tehničnih težav, kot je gubanje bankovcev in mazanje črnila. Federal Reserve zagotavlja, da so bile težave odpravljene.

V prvem krogu so doslej natisnili 3,5 milijarde novih bankovcev, ki so jih včeraj začela razvažati oklepna vozila do poslovnih bank in drugih finančnih ustanov. V obtoku je sicer še za 900 milijard dolarjev starih 100-dolarskih bankovcev, ki jih bodo iz prometa umikali postopoma, ko se bodo izrabljali. Povprečna življenjska doba 100-dolarskega bankovca je 15 let, medtem ko se dolarski bankovec izrabi povprečno že po šestih letih.

Na novem bankovcu je sicer še vedno podpis prejšnjega finančnega ministra Timothyja Geithnera, podpis novega Jacka Lewa pa bodo začeli dodajati kasneje. Cena novega bankovca bo malce višja, kot je bila za stare. Po podatkih Federal Reserve tiskanje dolarskega bankovca letos stane 5,4 centa, tiskanje bankovca za 20 dolarjev 9,8 centa, tiskanje 100-dolarskega pa 12,7 centa.