ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

Sapa, hlad, mraz, jutro Svet24.si

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

meghan markle 2 Svet24.si

Dekleta bi rada nadoknadila: visoko noseča Meghan...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

Svet

V ZDA aretirali iransko novinarko ameriškega rodu - menda naj bi bila ključna priča v kazenskem primeru

Deli na:
V ZDA aretirali iransko novinarko ameriškega rodu - menda naj bi bila ključna priča v kazenskem primeru

Foto: Press TV - Marzieh Hashemi

Ameriški mediji poročajo, da sodni papirji potrjujejo, da je FBI Iranko ameriškega rodu Marzieh Hashemi aretiral in zaprl kot ključno pričo v neznanem kazenskem primeru in bo izpuščena takoj, ko bo zaslišana pred veliko poroto. Zaslišali bodo tudi njena dva sinova in hčer, ki so Američani in živijo v ZDA.

59-letna Hashemijeva je bila doslej že dvakrat pred sodnikom v Washingtonu in so ji dali odvetnika po službeni dolžnosti. Newyorški odbor za zaščito novinarjev je v petek izrazil zaskrbljenost zaradi aretacije voditeljice iranske televizije v angleškem jeziku in prosil pravosodno ministrstvo, naj pove, zakaj so jo zaprli. Izjava opozarja, da Iran rutinsko zapira novinarje.

FBI jo je aretiral pred dnevi v St. Louisu, kjer je snemala dokumentarni film o protestnem gibanju temnopoltih Američanov, ki padajo pod streli policije, Črna življenja štejejo (Black Lives Matter). FBI še vedno nima komentarja o ženski, ki je bila pred spremembo imena in vere ter selitvijo v Iran znana kot Melanie Franklin. V Iranu že 25 let dela za program državne televizije v angleškem jeziku Press TV.Aretirali so jo med rednim vsakoletnim obiskom družine v predmestju New Orleansa, kar ponavadi izkoristi še za snemanje kakšne oddaje. Zaprli so jo na hitro brez obvestila odvetnikom ali družini kot "materialno" ali ključno pričo za primer, o katerem nihče ne ve nič. Njen sin Hossein Hashemi, ki živi v ZDA, je ameriškim medijem povedal, da ve le to, da so jo odpeljali v Washington in zaprli.

Iranska državna televizija je sprožila javno kampanjo za osvoboditev svoje voditeljice, ki je podobna tistim, ki jo uporabljajo sorodniki Američanov, zaprtih v Iranu. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Irana Bahram Gašemi je dejal, da aretacija kaže na rasistično politiko apartheida Trumpove vlade, in pozval k brezpogojni izpustitvi nedolžne ženske.

Loading...