vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

blaz svab Njena.si

Kakšen avto ima Modrijan Blaž Švab?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V zadnjem tednu na svetu rekordno število okužb z novim koronavirusom

Deli na:
V zadnjem tednu na svetu rekordno število okužb z novim koronavirusom

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Med 13. in 19. januarjem je bilo v svetu zabeleženih rekordnih več kot tri milijone primerov okužbe s koronavirusom dnevno, poroča francoska tiskovna agencija afp. Število okužb se je povečalo za več kot petkrat, odkar so konec novembra 2021 v Južni Afriki odkrili zelo prenosljivo različico omikron.

V zadnjih sedmih dneh je bilo prijavljenih povprečno 3.095.971 dnevnih primerov, kar je 17-odstotno povečanje v primerjavi s tednom prej, poroča AFP.

Preden se je pojavil omikron, je bil prejšnji rekord za povprečno globalno dnevno število okužb konec aprila 2021 približno 800.000.

Trenutna stopnja okužb je za približno 440 odstotkov višja od dnevnega povprečja v tednu, ki se je končal 24. novembra 2021, ko je Južna Afrika Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestila o omikronu.

Številke temeljijo na uradnih statističnih podatkih, ki so jih pripravili nacionalni zdravstveni organi in jih je zbrala agencija AFP.

Velik delež manj hudih ali asimptomatskih primerov ostane neodkrit kljub okrepljenim režimom testiranja od začetka pandemije.

Ob upoštevanju prekomerne umrljivosti, povezane s covidom-19, WHO ocenjuje, da bi lahko bilo skupno število smrtnih žrtev dva- do trikrat tolikšno.