kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Washingtonu prisegel nov sklic kongresa

Deli na:
V Washingtonu prisegel nov sklic kongresa

Foto: Reuters

V prestolnici ZDA se je včeraj z volitvami vodstva in prisegami novih članov odvilo ustanovno zasedanje 113. kongresa. Ta sicer zaradi podobne ideološke razdeljenosti, kot je zaznamovala že prejšnji 112. sklic kongresa, ne obeta večjega sodelovanja.

112. kongres si je prislužil sloves enega najmanj produktivnih v zadnjih 60 letih, saj so se republikanci že v začetku leta 2009 odločili, da si bodo prizadevali predvsem za to, da bo Barack Obama na položaju ameriškega predsednika ostal le en mandat. To jim sicer ni uspelo, kongres pa je v sredo, dan pred iztekom mandata, celo uspel potrditi zakonodajo, s katero so se ZDA izognile grožnji tako imenovanega fiskalnega prepada.

Sprejetje zakona, ki je preprečil povišanje davkov za večino Američanov in preložil odločitev o krčenju proračunske porabe za dva meseca, je povzročilo nekaj slabe volje med republikanci v predstavniškem domu kongresu. Razširile so se celo govorice, da predsednik tega doma, republikanec John Boehner iz Ohia zato ne bo dobil drugega mandata.

Boehner na koncu med republikanci ni imel protikandidata in je ostal na položaju z 220 glasovi podpore. Njegova protikandidatka, demokratka Nancy Pelosi iz Kalifornije jih je dobila 192. V senatu je na položaju vodje večine ostal demokrat Harry Reid iz Nevade, ki za letos načrtuje omejitev pravice t.i. filibustra oz. obstrukcije dela kongresa.

Slovesnosti so se v kongresu začele z vsem običajnim tradicionalnim ceremonialom, ki se ponavlja vsaki dve leti. Podpredsednik ZDA je kot predsednik senata vodil prisego za novo in ponovno izvoljene senatorje ter senatorke. Slednjih bo v novem sklicu rekordnih 20. V predstavniškem domu bo medtem sedelo 81 žensk.


Demokrati so si z volitvami 6. novembra utrdili večino v senatu in imajo skupaj z dvema neodvisnima 55 sedežev, republikanci pa 45. V predstavniškem domu so republikanci ohranil malce šibkejšo večino in imajo 233 poslancev, demokrati pa 200. Dva sedeža sta prazna.

Enega je izpraznil Tim Scott iz Južne Karoline, ki bo dokončal mandat senatorja Jima DeMinta. Ta je predčasno končal senatni mandat in šel služit več denarja h konservativni fundaciji Heritage, kjer bo prejemal milijon dolarjev letno. Scott je tako po dolgih desetletjih postal prvi temnopolti republikanec v senatu.

Iz senata se bo medtem kmalu poslovil John Kerry iz Massachusettsa, ki se seli na čelo State Departmenta namesto Hillary Clinton.

Kongres bo letos najprej nadaljeval prepire glede proračunske porabe in dviga meje javnega dolga. Na dnevnem redu se bo hitro znašel tudi predlog za omejitev pravice do orožja, dokler je spomin na tragedijo v Connecticutu, kjer je bilo 14. decembra pobitih 20 otrok, še svež.

Obama je letošnje leto začel z veliko zmago, ko mu je uspelo povišanje davkov za premožnejše Američane, nadaljeval pa bo z imigracijsko reformo. S to je poskušal že George Bush mlajši, a so ga njegovi republikanci zavrnili. Obama bo imel lažje delo, saj so se republikanci le začeli zavedati, da potrebujejo podporo vse močnejše latinskoameriške manjšine.