nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Venezueli začeli evakuacijo »najvišjega sluma« na svetu

Deli na:
V Venezueli začeli evakuacijo »najvišjega sluma« na svetu

Foto: Reuters

V venezuelski prestolnici so v torek začeli evakuacijo 45-nadstropne stavbe, ki so jo pred sedmimi leti zasedli skvoterji in jo spremenili v najvišjo barakarsko naselbino na svetu. V stolpnici v središču Caracasa je kljub številnim pomanjkljivostim streho nad glavo našlo 1156 družin.

Stolpnica, ki se je prijelo ime Davidov stolp, je ena najvišjih v Latinski Ameriki, postavila pa jo je neka finančna skupina, ki je propadla sredi bančne krize v 90. letih minulega stoletja. Poslopje je leta 1994 zasegla vlada, revno prebivalstvo pa jo je začelo zasedati leta 2007, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V poslopju z izvirnim imenom Stolp Confinanzas so številni Venezuelci dom poiskali kljub temu, da ni imela delujočih dvigal, osvetljave na hodnikih ali balkonskih ograj.

Pristojni minister Ernesto Villegas je ob začetku evakuacije pojasnil, da je ta potrebna zaradi zagotavljanja varnosti ljudi. "Ne gre za prisilno izselitev. Gre za usklajeno operacijo v sodelovanju s skupnostjo v stolpnici s ciljem preselitve družin v druge soseske," je dodal.


Poudaril je, da so zaradi odsotnosti zidov na stopniščih otroci pogosto padali, tudi sicer pa stavba ne izpolnjuje niti najmanjših pogojev za varnost in dostojno življenje. Začetek evakuacije, ki so jo izvedli neoboroženi vojaki, je po ministrovih besedah potekal mirno. V prvi fazi evakuacije, ki bo po napovedih trajala teden dni, nameravajo izseliti 160 družin.

Kaj se bo po izpraznitvi zgodilo s stolpnico, ni jasno. 190 metrov visokemu poslopju so leta 2012 na beneškem arhitekturnem bienalu podelili priznanje, potem ko je skupina arhitektov njegov primer predstavila kot projekt raziskovanja uporabe neformalnih prostorov.

Kot je povedal eden izmed arhitektov Alfredo Brillembourg, so v Benetkah nagradili tudi preobrazbe znotraj stavbe - ljudje so tam postavili zalogovnike vode, si uredili hidroponične vrtove, uredili sanitetne prostore.

"Izkoristili so prostor, ki je veljal za nekoristnega," je dodal arhitekt. Je pa hkrati priznal, da je stolpnica postala neobvladljiva, tudi za policijo.