pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vatikanu nov porast sumljivih transakcij

Deli na:
V Vatikanu nov porast sumljivih transakcij

Foto: Arhiv Reporterja

V Vatikanu so po upadu sumljivih finančnih transakcij v letu 2014 lani znova zabeležili porast. Kot je v včeraj predstavljenem letnem poročilu zapisal vatikanski finančni urad AIF, so lani prijavili 544 tovrstnih transakcij, leto prej pa 147, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre predvsem za finančne prevare, pranje denarja in večje davčne utaje.

Direktor AIF Tommaso di Ruzza je poudaril, da porast ne pomeni večjega števila nezakonitih dejavnosti, ampak je odvisen od več dejavnikov. Med njimi sta dosledno ukrepanje proti domnevnim davčnim utajevalcem ter krepitev sistema opozarjanja.

Vatikanskemu pravosodju so nadzorni organi lani predali 17 primerov sumljivih transakcij, v letu 2014 pa sedem.

Vatikan je v letu 2015 tudi znatno okrepil sodelovanje s pristojnimi oblastmi v drugih državah, še posebej v boju proti terorizmu. "Dvostranska izmenjava informacij se je znatno povečala," je dejal predsednik AIF Rene Brülhart.

Urad je tudi končal skoraj tri leta trajajoči pregled vatikanske banke Istituto delle Opere di Religione (IOR), katerega posledica je zaprtje skoraj 5000 računov pri tej banki.

"Zelo strogo smo ukrepali proti vsem računom, ki niso bili v skladu z vatikansko zakonodajo in zdaj je opravljen proces zapiranja računov," je na novinarski konferenci v Vatikanu dejal Di Ruzzo. "Zaprtih jih je bilo skupno 4935 in to je končna številka," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vatikanski finančni urad, ki nadzira delovanje vatikanske banke in drugih finančnih institucij Svetega sedeža, je leta 2010 ustanovil tedanji papež Benedikt XVI. S tem se je odzval na preiskavo proti vodilnim predstavnikom vatikanske banke IOR zaradi pranja denarja. Papež Frančišek si že od začetka pontifikata marca 2013 prizadeva, da bi z reformami dosegel večjo preglednost vatikanskih financ in opravil s pranjem denarja in korupcijo v Vatikanu.