mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V varšavskem getu postavili kip Hitlerja

Deli na:
V varšavskem getu postavili kip Hitlerja

Foto: Reuters

V Varšavi v zadnjih tednih duhove buri kip Hitlerja, ki na kolenih moli. Leseni kip stoji na območju zloglasnega varšavskega geta, kjer so bili v času nacizma številni Judi ubiti ali poslani v smrt. Gre za delo italijanskega kiparja Maurizia Cattelana, ki je sicer vidno zgolj od daleč, z njim pa je želel umetnik v ljudeh vzbuditi razmislek o zlu.

Delo, poimenovano ON ("HIM"), je na ogled od minulega meseca, doslej pa je privabilo številne obiskovalce. Kip je le eden izmed eksponatov Cattelanove razstave z naslovom Amen, katere cilj je vpogled v življenje in smrt, dobro in zlo. A le kip Hitlerja je na ogled na območju nekdanjega varšavskega geta, medtem ko so so ostali eksponati razstavljeni na gradu Ujazdowski.

Kip, ki od daleč izgleda kot majhen deček na kolenih, je poskrbel za nemalo razburjenja in jeznih odzivov. V centru Simona Wiesenthala, katerega poslanstvo je lov za nacističnimi zločinci, so umestitev kipa na območje varšavskega geta označili za "brezmiselno provokacijo, ki žali spomin na judovske žrtve nacizma".

"Ko gre za Jude, je bila edina Hitlerjeva 'molitev' to, da se jih izbriše z obličja Zemlje," je v sporočilu za javnost zapisal direktor Wiesenthalovega centra Efraim Zuroff.


Na drugi stani pa so številni Cattelanovo delo tudi pohvalili, saj da ima močan čustveni naboj. Organizator razstave, varšavski Center za moderno umetnost, je sporočil, da namen ni bil žaliti judovskega spomina. "To je umetniško delo, ki skuša govoriti o vsepovsod skritem zlu," je povedal direktor centra Fabio Cavallucci.

Kot so v zvezi s Hitlerjevim kipom dodali v centru, "je bil vsak kriminalec nekoč nežen, nedolžen in ranljiv otrok".

Glavni rabin na Poljskem Michael Schudrich je v zvezi s spornim artefaktom povedal, da so ga o njegovi namestitvi obvestili vnaprej in da temu ni nasprotoval, saj razume poskus umetnika, da prek provokacije opozarja na moralna vprašanja.

Cattelan, ki deluje v New Yorku, je v Varšavi že leta 2000 poskrbel za provokacijo. Takrat so v eni izmed varšavskih galerij razstavili njegov kip z imenom Deveta ura ("La Nona ora"), ki upodablja papeža Janeza Pavla II., ki ga je na tla podrl meteorit. Kip sta nato dva desna poslanca uničila.