901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ukrajini 35 britanskih vojaških inštruktorjev

Deli na:
V Ukrajini 35 britanskih vojaških inštruktorjev

Foto: Reuters

Velika Britanija je prva zahodna država, ki je potrdila dolgotrajnejšo prisotnost svojih vojaških inštruktorjev v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nameščeni so v mestu Mikolaj na jugu Ukrajine in naj bi približno dva meseca urili vojake v obrambnih taktikah in uporabi medicinske opreme, poroča tudi britanski BBC.

Prisotnost 35 vojaških inštruktorjev, ki so že pričeli z urjenjem ukrajinskih vojakov, je za dpa potrdila tiskovna predstavnica obrambnega ministrstva v Londonu. Kot je izpostavila, so s tem "izpolnili prošnjo Ukrajine za pomoč". Napotitev inštruktorjev v nemirno Ukrajino so sicer v Londonu napovedali že februarja.

Že nekaj časa se poleg tega govori o prisotnosti ameriških vojaških inštruktorjev v Ukrajini, a tako v Washingtonu kot v Kijevu tega doslej niso uradno potrdili.

So pa iz urada ukrajinskega predsednika Petra Porošenka sedaj sporočili, da se bo 780 pripadnikov ukrajinske narodne garde v kratkem začelo uriti pri ameriški vojski. Poleg tega so napovedali, da naj bi še ta mesec v Ukrajino prispela prva ameriška vojaška vozila kot del nove ameriške vojaške pomoči državi.

Kot so kasneje pojasnili iz ameriškega Pentagona, bo 290 ameriških vojakov, pripadnikov posebnih padalskih enot z urjenjem pričelo konec aprila, medtem ko naj bi to po prvotnih načrtih steklo že v sredini marca. Urjenje bo potekalo v mestu Javoriv na zahodu Ukrajine. Poudarek bo na notranji varnosti in ozemeljski obrambi, so še sporočili.

Rusija in proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so ob teh novicah izrazili nezadovoljstvo in posvarili pred vnovičnim zaostrovanjem konflikta.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, to zagotovo ne bo prispevalo k rešitvi ukrajinske krize. "To ne pomaga niti pri krepitvi zaupanja niti pri zmanjšanju napetosti na območju konflikta," je opozoril.