Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Tuniziji na ulicah tisoči podpornikov islamistične stranke

Deli na:
V Tuniziji na ulicah tisoči podpornikov islamistične stranke

Foto: Reuters

V Tunisu je v podporo tunizijski vladajoči islamistični stranki Ennahda včeraj protestiralo več tisoč ljudi. Zborovanje je potekalo dan po pogrebu opozicijskega voditelja Chokrija Belaida, ki so ga ubili neznani storilci. Njegovi podporniki pa so mnenja, da za atentatom stoji Ennahda, in so zato v zadnjih dneh priredili več nasilnih protestov.

Protestniki so v središču Tunisa vzklikali, da si ljudje "še vedno želijo Ennahde" in da se "revolucija nadaljuje".

Nekateri demonstranti pa so bili kritični tudi do Francije, ki jo je tunizijska vlada obtožila vmešavanja v njene notranje zadeve in se pri tem omenila izjave francoskega zunanjega ministra Manuela Vallsa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstracije so bile namenjena izražanju podpore kritizirani Ennahdi, ki jo šibijo obtožbe o politični odgovornosti za smrt Belaida.

Petkov pogreb ubitega Belaida, ki se ga je po ocenah udeležilo približno 40.000 žalujočih, se je prelevil v množičen protivladni protest, med katerim so mnogi zahtevali odstop Ennahde zaradi njenega ambivalentnega stališča do številnih napadov skrajnežev ravno na njene kritike.


Belaid, ki je bil del opozicijske koalicije Ljudska fronta, je bil strog podpornik ločitve države in religije. Njegov umor pa je še bolj poglobil nasprotovanja med vernimi in sekularnimi Tunizijci ter tudi med zmernimi in konservativnimi pripadniki Ennahde.

Tunizijski premier Hamadi Jebali, ki velja za zmernega, je v petek ponovno dejal, da načrtuje razpustitev vlade in oblikovanje tehnične vlade, ki bi državo vodila do naslednjih volitev. A predsednik Ennahde Rachid Ghannouchi je načrt zavrnil in zatrdil, da vlada potrebuje politike.

Jebali je včeraj ponovil, da želi tehnično vlado, zato bodo morali iz vlade oditi ministri, ki niso neodvisni. Dejal je, da se je za ta korak odločil, ker želi rešiti državo pred kaosom.

"Vsi ministri bodo neodvisni, vključno z notranjim, zunanjim in pravosodnim," je dejal po poročanju AFP.

Zatrdil je tudi, da bo sam odstopil, če v politiki ne bo dobil podpore za svoj načrt in mu v nekaj dneh ne bo uspelo oblikovati tehnične vlade.