bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

V Trstu protest proti gradnji plinskega terminala

Deli na:
V Trstu protest proti gradnji plinskega terminala

Foto: Bobo

V Trstu je včeraj večja množica ljudi protestirala proti načrtovani gradnji plinskega terminala pri Žavljah. Kot piše Primorski dnevnik, se je shoda okoljevarstvenih združenj in političnih strank udeležilo okoli osemsto ljudi, po podatkih organizatorjev tisoč, ki so izražali nasprotovanje gradnji terminala, ki ga načrtuje družba Gas Natural.

Tarča kritik na protestih pred občinsko palačo je bila deželna uprava Furlanije Julijske krajine, katere servisna konferenca je minuli teden izdala integrirano okoljsko pooblastilo in to kljub negativnemu mnenju tržaške občine in pokrajine. Temu je sledil začetek postopka za razlastitev zemljišč na območju, kjer naj bi zgradili daljnovod med načrtovanim terminalom in električno centralo pri Padričah pri Trstu, ki ga je sprožilo italijansko ministrstvo za gospodarski razvoj.

Demonstranti so deželni upravi očitali, da je največji podpornik terminala, predsednika deželne vlade Renza Tonda, ki se je ravno takrat udeležil izredne seje tržaškega občinskega sveta, posvečene zaposlitvenemu položaju na Tržaškem, pa so izžvižgali. Drugače je protest potekal brez incidentov.

Medtem se vrstijo izjave nasprotovanja gradnji terminala. Tako se je oglasila tudi ena od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ki v sporočilu za javnost izraža nasprotovanje načrtovani gradnji in v tem smislu popolnoma podpira krajevne javne uprave, ki nasprotujejo sklepu deželne vlade.Številne znanstvene raziskave so dokazale, da bi objekt trajno zaznamoval čezmejni prostor in ogrožal varnost celotnega prebivalstva, opozarja SKGZ. Kot dodaja, je načrt sporen tudi iz ekološkega vidika, saj bi dodatno prizadel ekosistem, medtem ko bi prisilno razlaščanje teritorija za vkop novega daljnovoda oškodovalo številne zasebne lastnike, pretežno Slovence. V zvezi s tem SKGZ opozarja, da 21. člen državnega zakona za zaščito Slovencev v Italiji predvideva, da morebitna razlaščanja morajo težiti k zaščiti zgodovinsko-kulturnih značilnosti ozemlja.

SKGZ se zaveda čedalje večje potrebe po energetskih virih, ki pa morajo biti v skladu z varstvom narave, teritorija in prebivalstva, še zlasti če posegi, kot je gradnja plinskega terminala, lahko pogojujejo nadaljnje razvojno načrtovanje. V naslednjih dneh se bodo predstavniki krovne organizacije sestali z nekaterimi predstavniki javnih uprav in krajevne politike, da bi skupaj preučili možnost skupnega nastopa proti načrtovanemu projektu.

K včerajšnjemu protestnemu zborovanju je pristopila tudi stranka Slovenska skupnost (SSk), katere vidni predstavniki so v minulih dneh že poudarili nasprotovanje gradnji. SSk sicer pripravlja 6. decembra tudi srečanje z občani, še zlasti pa za vse lastnike zemljišč, ki jih je prizadel začetek razlastitvenega postopka za gradnjo novega daljnovoda.