Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Teksasu ponovno začeli izvajati splave po šestem tednu nosečnosti

Deli na:
V Teksasu ponovno začeli izvajati splave po šestem tednu nosečnosti

Protest v Houstonu proti prepovedi splava. - Foto: Profimedia

V ameriški zvezni državi Teksas so v četrtek zopet začeli izvajati splave po šestem tednu nosečnosti, potem ko je zvezni sodnik blokiral sporni zakon o splavu. Zaradi določbe v zakonu, ki dovoljuje retroaktivne tožbe, klinike sicer ostajajo previdne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zvezni sodnik iz San Antonia Robert Pitman je v sredo začasno blokiral sporni teksaški zakon, ki prepoveduje splav po tem, ko je pri zarodku mogoče zaznati utrip. To se običajno zgodi okoli šestega tedna nosečnosti.

Zakon, ki ne uvaja kazenskih sankcij, temveč omogoča zasebne civilne tožbe proti osebam, ki ženskam pomagajo pri umetni prekinitvi nosečnosti, je sodnik blokiral do končne sodne odločitve o njem.

Organizacija Whole Woman's Health, ki upravlja štiri teksaške klinike, je na Twitterju objavila, da so že nadaljevali z izvajanjem splavov, kljub temu, da dokončna odločitev sodišča še ni bila sprejeta.

Whole Woman's Health je objavo sicer kmalu umaknila, saj teksaški zakon vsebuje določbo, ki dovoljuje retroaktivne tožbe klinik in zdravniškega osebja ob morebitni začasni ustavitvi izvajanja zakona. Zaradi te grožnje teksaške klinike za načrtovanje družine ostajajo previdne.

Zdravnike poleg morebitnih tožb skrbi tudi možnost povzročitve travm pri pacientkah, ki bi se za splav odločile v času blokade zakona, a bi bile nato prisiljene poseg odpovedati, poroča britanski BBC.

Predsednica neprofitne organizacije Planned Parenthood Alexis McGill je izrazila upanje, da bo odločitev sodišča "klinikam v Teksasu omogočila ponovno izvajanje njihovih storitev", še poroča AFP.