gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Tanzaniji so iz potopljenega trajekta po dveh dneh rešili moškega, vseh žrtev že več kot 200

Deli na:
V Tanzaniji so iz potopljenega trajekta po dveh dneh rešili moškega, vseh žrtev že več kot 200

Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj metrov pred pomolom (fotografija je arhivska). - Foto: Profimedia

V nesreči trajekta v Tanzaniji, ki se je prevrnil na Viktorijinem jezeru, je umrlo več kot 200 ljudi. Reševalci še naprej iščejo žrtve v potopljenem plovilu, eno osebo so dva dni po nesreči našli še živo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tanzanijski minister za promet Isack Kamwelwe je uradno število žrtev v soboto zvečer postavil pri 207. Reševalna akcija se sicer nadaljuje. Na plovilu, ki je bilo registrirano za okoli 100 oseb, naj bi bilo več kot 300 ljudi.

Včeraj so sicer iz potopljenega plovila rešili eno osebo. Gre za inženirja na trajektu Alphonca Charahanija, ki je v kritičnem stanju. Charahani naj bi sicer preživel tako, da je v eni od zaprtih sob našel žep ujetega zraka.

Trajekt se je prevrnil v četrtek v bližini pristanišča pri otoku Ukara, ki leži na jugovzhodu tega največjega jezera v Afriki in si ga ob Tanzaniji delita še Uganda in Kenija. Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj deset metrov pred pomolom.

Vzrok za nesrečo še vedno ni znan, prve ugotovitve pa kažejo na preobremenjenost, je povedal generalni sekretar informacijskega urada John Kijazi. Na plovilu, ki je bilo registrirano za 101 potnika, naj bi bilo več kot 300 oseb. Poleg potnikov je trajekt tovoril še žito in cement.

Tanzanijski predsednik John Magufuli je razglasil večdnevno žalovanje in pozval k aretaciji odgovornih.

Država bo sicer družinam žrtev ponudila okoli 500.000 šilingov (slabih 190 evrov) odškodnine, je napovedala vladna tiskovna predstavnica Jenista Mhagama.

Nesreče na Viktorijinem jezeru, ki povezuje Tanzanijo, Ugando in Kenijo, niso redkost. Pogosto jim botrujejo slabo vzdrževanje plovil in njihova preobremenjenost.