sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Švici zmaga desnih strank

Deli na:
V Švici zmaga desnih strank

Foto: Reuters

Švica se je na nedeljskih parlamentarnih volitvah obrnila še bolj v desno. Zmagala je populistična Švicarska ljudska stranka (SVP), ki je v predvolilni kampanji strašila pred tujci. Glede na končne izide bo v 200-članskem parlamentu imela 65 sedežev, medtem ko jih je imela doslej 54, poročajo tuje tiskovne agencije.

S tem je SVP okrepila svoj položaj kot najmočnejša stranka v velikem domu parlamenta. Močna je tudi desno usmerjena državljanska Liberalno-demokratska stranka (FDP), ki ji je v nedeljo pripadlo 33 poslancev v nationalratu in bo tretja najmočnejša.

Desno usmerjene stranke bodo tako imele skupaj v parlamentu absolutno večino. SVP, FDP ter regionalni stranki Ženevsko državljansko gibanje iz frankofonskega dela Švice in Liga prebivalcev Ticina iz italijansko govorečega dela imajo namreč 101 sedež od 200. Te stranke sicer niso povezane v zavezništvo.

Vodja SVP Toni Brunner (foto) je v odzivu na izide volitev poudaril, da ima njegova stranka pravi odgovor na "selitev narodov proti Evropi" ter težave v zvezi z azilno politiko.

Druga najmočnejša stranka so sicer socialdemokrati (SP), ki se zavzemajo za zmerno azilno reformo in tesnejše sodelovanje z EU. V primerjavi s sedanjim mandatom bodo imeli poslej tri sedeže manj, in sicer 43. Krščanski demokrati (CVP) bodo imeli 28 poslancev.

Za največja poraženca volitev veljata obe okoljski stranki. Levo usmerjeni Zeleni bodo poslej namesto 15 imeli deset poslanskih sedežev, Zeleni liberalci pa sedem namesto 12.

Pričakovani premik v desno se je zgodil v času porasta števila migrantov in beguncev, ki so zajeli Evropo. Okoli četrtina od osmih milijonov Švicarjev je tuje nacionalnosti, priseljevanje in azilna politika pa sta ponavadi v ospredju skrbi volivcev.

SVP je med kampanjo med drugim svarila, da bi lahko v Švici čez 15 let namesto trenutnih osmih milijonov živelo deset milijonov ljudi, a le še polovica med njimi Švicarjev po rodu. Podpredsednik SVP in strankin najglasnejši član Christoph Blocher je ta mesec izjavil, da je SVP edina, ki lahko reši azilni problem v Švici in "odstrani kaos".

Sicer pa kljub napovedanemu obratu v desno ni pričakovati dramatičnih posledic pri sestavi prihodnje vlade, kar bo 9. decembra ena od prvih nalog novega parlamenta. Razlog za to je edinstven politični sistem Švice, zaradi katerega v vladi sodeluje čim več političnih strank, odločitve pa sprejemajo skupaj, po možnosti soglasno.

V sedemčlanski vladi oz. bundesratu je trenutno zastopanih pet strank širokega političnega spektra. Poleg SVP, SP in FDP še krščanski demokrati (CVP) in stranka BDP, ki se je odcepila od SVP.

Vodja SVP Brunner je po zmagi na volitvah sicer dejal, da želi njegova stranka v prihodnji vladi dva ministra. V zadnjih letih je doslej imela le enega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.